• 0

Da li je on Abeov naslednik? "Prvo rast, pa reforme. Prioritet je oživljavanje ekonomije", poručuje

Jošihide Suga planira da nastavi putem kojim je krenuo njegov prethodnik, te da "baci jače svetlo" na regionalne ekonomije

  • 0
Yoshihide Suga Jošihide Suga / Foto: Profimedia

Generalni sekretar Vlade Japana Jošihide Suga, inače glavni kandidat za novog premijera, izjavio je danas da će, ako bude izabran na tu funkciju, njegov prioritet biti oživljavanje ekonomije.

Suga bi trebalo da zameni odlazećeg premijera Šinza Abea, koji se povukao zbog zdravstvenih problema, a kako je dalje naveo "jaka ekonomija je neophodna za socijalnu zaštitu, nacionalnu sigurnost i fiskalnu reformu", prenosi Rojters.

Takođe je signalizirao zadržavanje aktuelne Abeove politike, s fokusom na jačanje regionalnih ekonomija, budući da je to jedan od važnijih stubova ekonomskog programa populano nazvanog "Abenomiks".

S obzirom na to da Suga planira da nastavi istim putem, njegove izjave su ojačale tržišna predviđanja da administracija "pod njegovom palicom" neće odstupiti od zacrtanih ciljeva fokusiranih na rast. Ipak, Suga sasvim sigurno potencijalno preuzima bitnu funkciju u trenutku kada Japan beleži privredni pad od 28%, pa ga stoga čeka težak zadatak da se izbori s posledicama pandemije.

Suga ima veliku podršku vladajuće stranke i ubedljivo vodi u protiv dva suparnička kandidata u trci za Abeovog naslednika. Izbori za novo rukovodstvo LDP-a biće održani 14. septembra, a Suga ima podršku 308 (oko 80%) članova partije da postane njen lider.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>