• 1

Šta je sad uradio? Bezos opet kriv, Britanci ga "uzeli na zub"

"Onlajn trgovina na malo, Amazon, prošle godine je platila bednih 293 miliona funti poreza u Velikoj Britaniji", tako trenutno pišu britanski mediji

  • 1
Jeff Bezos, Džef Bezos

Džef Bezos / Foto: Profimedia/SAUL LOEB/Newscom

Amazon je pod pritiskom javnosti nakon što je platio samo 293 miliona funti britanskog poreza, uprkos tome što je osnivač kompanije, Džef Bezos, najbogatiji čovek na svetu sa neto vrednošću od 193,5 milijardi dolara.

Iako je pre nekoliko dana zvanično proglašen za prvog čovek u istoriji koji je po bogatstvu nadmašio 200 milijardi dolara, ta cifra je u međuvremenu pala jer su pale akcije šest najvećih tehnoloških kompanija.

Bezos je, inače, konstantno na udaru, pre svega zbog loše poslovne politike, tj. odnosa prema zaposlenima, ali i zbog toga što u SAD ne plaća porez. Više o tome OVDE.

Njegova kompanija je samo rasla tokom pandemije, on je uvećavao bogatstvo, ali radnicima nije podigao satnicu, zbog čega su u dva navrata postavili giljotinu ispred njegove kuće u Vašingtonu.

Kako prenosi britanski medij Standard, "onlajn trgovina na malo, Amazon, prošle godine je platila bednih 293 miliona funti poreza u Velikoj Britaniji". Upućen je apel Vladi da reaguje, budući da iza ove imperije stoji najbogatiji na planeti.

Analiza pokazuje da su porezi poslodavaca, kao što su doprinosi za nacionalno osiguranje, činili najveći deo od 293 miliona funti plaćenih direktno poreskim vlastima. Nakon toga su usledile poslovne stope, koje obuhvataju dobar deo plaćanja poreza, zatim porez na dobit i ostale takse poput carinskih.

Ovaj iznos je povećanje od 33,2%, za razliku od 220 miliona funti direktnih plaćenih poreza iz 2018. godine.

Amazon, Nemačka, logo, skladište

Skladište Amazona / Foto: Tanjug/AP

Amazon ulaže milijarde u posao u Velikoj Britaniji

 

Amazon je takođe dodao da je indirektno platio 854 miliona funti poreza, pri čemu je većina toga - porez na promet nakon povećanja prihoda od prodaje i porez povezan sa regrutovanjem i povećanjem plata. Navodi se i da je porez na dobit manji, što je rezultat povećane kapitalne potrošnje i izdataka za istraživanje i razvoj.

U 2019. godini Amazon je u svoju infrastrukturu uložio više od 690 miliona funti, dok je širio svoj portfelj distributivnih centara i otvarao korporativnu kancelariju u Mančesteru. Grupa je rekla da je sada direktno uložilaviše od 23 milijarde funti u svoje poslovanje u Velikoj Britaniji od 2010. godine.

Kompanija je nastavila brzo širenje svog poslovanja u toj zemlji prošle godine, jer su godišnji prihodi porasli za 26% na 13,73 milijarde funti. Izveštava da je dobit pre oporezivanja iznosila 101,94 miliona funti za 2019, odnosno 75,4 miliona funti dobiti za 2018. godinu.

Američki gigant koji uspešno odoleva korona krizi ubrzao je napore u širenju u Velikoj Britaniji 2020. godine, nakon što je pandemija podstakla potražnju. Prošle nedelje je najavio da je u planu zaposlenje još 7.000 ljudi iz VB, koji će "pomoći Amazonovoj strategiji rasta".

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ns

    9. septembar 2020 | 13:42

    Kriv je sto ima para i zaradjuje. Pa ga reketiraju....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>