• 3

Zabrana sa dalekosežnim posledicama: SAD optužuju Kinu za prisilni rad milion muslimana u kampovima

Zabrana uvoza pamuka i paradajza zbog navodne zloupotrebe prisilnog rada u Sinđijangu bio bi potez bez presedana Američke uprave za carine i zaštitu granica

  • 3
Kina SAD konzulat

Foto: Tanjug/AP

Američka uprava za carine i zaštitu granica (CBP) pripremila je naredbu o blokiranju uvoza proizvoda od pamuka i paradajza iz kineske zapadne provincije Sinđijang, zbog optužbi za prisilni rad, mada je zvanična objava te mere odložena.

Saopštenje američke administracije o toj zabrani, koje se očekivalo u utorak, pomereno je za kasnije ove nedelje zbog "problema u rasporedu", rekao je portparol CBP-a.

Zabrana uvoza pamuka i paradajza zbog navodne zloupotrebe prisilnog rada u Sinđijangu bio bi potez bez presedana ove uprave, koji će verovatno raspiriti napetosti između dve najveće ekonomije sveta.

"Naredba o zadržavanju isporuka" dozvoljava CBP-u da zaustavlja pošiljke na osnovu sumnje u umešanost u prisilni rad na bazi američkih propisa o borbi protiv trgovine ljudima, dečijeg rada i drugih kršenja ljudskih prava.

Administracija predsednika Donalda Trampa pojačava pritisak na Kinu zbog navodnog kršenja ljudskih prava ujgurskih muslimana u Sinđijangu. Ujedinjene nacije kažu, pozivajući se na verodostojne izveštaje, da se tamo u kampovima drži na prisilnom radu milion muslimana.

Kina negira bilo kakvo maltretiranje Ujgura, navodeći da su ti kampovi - centri za stručno osposobljavanje koje je potrebno za borbu protiv ekstremizma. Portparol ministarstva spoljnih poslova u Pekingu je ocenio danas najavljene naredbe CBP-a kao izgovor za ugnjetavanje kineskih firmi.

- Mislim da SAD uopšte ne brinu o ljudskim pravima. Koriste ovo samo kao izgovor za ugnjetavanje kineskih kompanija, destabilizaciju Sinđijanga i klevetanje kineske politike Sinđijanga - izjavio je Džao Liđijan na dnevnom brifingu za medije. Dodao je da će Kina preduzeti sve neophodne mere da zaštiti legitimna prava i interese svojih kompanija.

Zvaničnica CBP-a, Brenda Smit, izjavila je za Rojters da će zabrana uvoza pokriti čitav lanac snabdevanja pamukom, od prediva do tekstila i odeće, kao i paradajz, paradajz-pastu i druge izvozne proizvode iz tog regiona. Ove zabrane bi mogle da imaju dalekosežne posledice za američke maloprodavce i proizvođače odeće, kao i za proizvođače hrane.

Kina proizvodi oko jedne petine svetskog pamuka, uglavnom u Sinđijangu. Takođe je najveći svetski uvoznik vlakana, koje uvozi i iz SAD. Cena fjučersa za pamuk na robnoj berzi u Džengdžou je pala danas 4,5 posto, na 12.365 juana (1.804,90 dolara) po toni, mada je pad uglavnom bio podstaknut širim makroekonomskim faktorima.

Video: Prevara za minimum 50 evra: Prodavci u rakove natrpali eksere da im dodaju na težini

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    9. septembar 2020 | 15:11

    AMERI I MALI AMERI GUBE NA EKONOMSKOM PLANU I TESKO PODNOSE PORAZ OD SVE MOCNIJE KINE!!! A KAKO CE IM BITI TEK ZA 2-3DECENIJE KAD INDIJA POSTANE EKONOMIJA BROJ 1 U SVETU!!!

  • Sandžak

    9. septembar 2020 | 15:18

    Treba ih još oštrije sankcionisati izolovati i blagovremeno zaustaviti ovo kinesko zlo... Danas muče, zatvaraju,zlostavljaju i ubijaju pripadnike islamske religije a sutra je Evropa na redu...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>