• 0

Ništa od najvećeg ugovora u industriji luksuzne robe: LVMH i Tifani će se "družiti" na sudu

Francuska grupacija navodi da je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje "umešalo prste" u dogovor vredan 16,2 milijarde dolara, a evo i zašto

  • 0
Tiffany Tifani je osnovan davne 1837. godine / Foto: Shutterstock

Krajem prošle godine francuski gigant LVMH je imao plan da preuzme slavni Tifani, za početnu cenu od 14 milijardi dolara, što je kasnije poraslo za još dve milijarde. Međutim, plan je propao.

Ova grupcija iz sektora luksuzne robe saopštila je da se povlači iz preuzimana američke juvelirnice za 16,2 mlrd USD, što bi moglo da znači "druženje" na sudu, predviđa Rojters. Naime, Tifani planira da podnese tužbu, kako bi naterao LVMH da ispuni dogovor iz 2019.

Taj dogovor bi trebalo da bude najveći u istoriji kada je reč o svetu luksuzne robe, a postignut je pre pandemije. Znamo da je francuski div neslavno prošao tokom krize, pa kruže priče da se možda zaleteo sa cenom koju je ponudio za "tirkizni dragulj" iz industrije nakita.

Francuska grupacija, u čijem su sastavu neki od najpoznatijih svetskih brendova - Luj Viton, Selin, Kristijan Dior, Fendi, Živanši, zatim Belvedere, Dom Perinjon, Moet, Fenti bjuti, Gerlan, Kenzo, MUFE - navela je u saopštenju da je njen upravni odbor primio pismo od Francuskog ministarstva spoljnih poslova u kojem se traži da odloži kupovinu Tifanija za period posle 6. januara.

To se uzima u obzir zbog uvođenja dodatnih američkih carina na proizvode iz Francuske. Dalje se navodi da je Tifani sam tražio da se ugovor zaključi krajem godine, tačnije 31. decembra, a ne 24. novembra kako je planirano.

"U postojećim okolnostima, Grupa LVMH neće moći da završi akviziciju kompanije Tifani", piše u saopštenju.

Američka kompanija je ocenila i da LVMH krši svoje obaveze koje se odnose na pribavljanje odobrenja antimonopolskih regulatora za realizaciju transakcije. Tifani je, inače, osnovan davne 1837. godine.

Video: Aston Martin DB5 više neće biti samo legendarni automobil: Stiže posebna serija viskija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>