• 0

Ovu zemlju je korona dokosurila: Najveći pad BDP-a u celoj Evropskoj uniji

Najbolje je prošla Finska s padom od 4,5%. Iza nje su Litvanija i Estonija, s padom aktivnosti za 5,5 odnosno 5,6 posto

  • 0
Granada, Španija Granada, Španija / Foto: Pixabay

Španija je, pre svega, veoma loše prošla tokom pandemije sa zdravstvene strane, a onda i sa ekonomske, posebno imajući u vidu njenu zavisnost od turizma.

Prema oceni Evrostata, na nivou cele EU i na godišnjem nivou, odmah iza Španije su Francuska i Italija. Prva ima pad BDP-a od 22,1%, druga beleži pad aktivnosti za 18,9 posto, dok ih treća "stiže" sa padom od 17,7 procenata. Među zemljama Unije koje su doživele oštar ekonomski pad u 2. kvartalu, u odnosu na prvi, jeste i Hrvatska.

Sezonski prilagođeni BDP na nivou EU je u periodu od marta do juna pao 11,4 odsto, u odnosu na prethodno tromesečje, kada je opao za 3,3%. Na godišnjem planu, BDP je manji za 13,9 odsto. Treba napomenuti da Evrostat jedino nije raspolagao podacima vezanim za Luksemburg.

Zemlje poput Španije, zavisne od turista, zapravo nisu ni imale šansu da se ekonomski oporave. Uz podsticaje zarad oporavka višemilionskog stanovništva i oživljavanja privrede, a onda i uz novi nalet zaraze, ta zemlja je ostala u vakuumu. Španija je ujedno i zemlja EU koja je zabeležila najveći BDP pad (18,5%) na tromesečnom nivou.

Prema sezonski prilagođenim podacima, iza Španije je Hrvatska za padom od 14,9 odsto, Mađarska s 14,5%, zatim Grčka koja ima pad od 14 odsto, Portugal i Francuska gde je izmeren pad BDP-a za 13,9, odnosno 13,8%.

Na tromesečnom nivou, aktivnosti su u Nemačkoj smanjene za 9,7 odsto, a najbolje je prošla Finska s padom od 4,5%. Iza nje su Litvanija i Estonija, s padom aktivnosti za 5,5 odnosno 5,6 posto.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>