• 0

Mogu li "zombi kompanije" da se probude? U Nemačkoj pad insolventnosti, uprkos krizi

Kritičari kažu da je "kolaps spornih preduzeća samo odložen, ne i sprečen". Oni koji brane ovu meru zaštite Vlade Nemačke, ističu da je ona ipak sprečila drastičan pad proizvodne aktivnosti i skok nezaposlenosti

  • 0
nemačka kasica prasica

Nemačka ekonomija je u drugom tromesečju opala za 9,7 odsto / Foto: Pixabay

Broj firmi koje su proglasile nesolventnost u Nemačkoj bio je 6,2% manji u prvoj polovini ove godine, u odnosu na prošlu, uprkos korona krizi, saopštio je Zavod za statistiku.

To je delimično zato što je ponovo uveden Kurcarbajt (program skraćenog radnog vremena), kao i tokom Svetske ekonomske krize od pre desetak godina. Kako piše Rojters, ovakav model rada je pomogao kompanijama da "ostanu na površini vode", u trenutku kada globalna ekonomija pada munjevito.

I ne samo to. U martu je Vlada Nemačke preduzećima, koja su se našla u finansijskim problemima zbog pandemije, dozvolila da odlože podnošenje zahteva za bankrot. Ta mera je kasnije produžena do kraja godine.

Činjenica da je broj nesolventnosti pao, čak i kada se najveća evropska ekonomija u svojoj posleratnoj istoriji najviše smanjila, daje "municiju" kritičarima koji kažu da obustava prinudnih nelikvidnosti samo održava na površini "zombi kompanije". Kako kažu, njihov kolaps je samo odložen, ne i sprečen.

U prvoj polovini 2020. bilo je 9.006 nesolventnih preduzeća, od čega je šestina u maloprodajnom sektoru, koji je posebno pogođen uvedenim blokadama kako bi se sprečilo širenje zaraze.

Građevinarstvo i ugostiteljstvo su zabeležili više od 1.000 insolventnih firmi. Kompanije koje su proglasile insolventnost imale su ukupne procenjene dugove od 16,7 milijardi evra, u odnosu na 10,2 milijarde evra iz prve polovine 2019.

Nemačka ekonomija je u drugom tromesečju opala za 9,7%. Branioci mera zaštite od insolventnosti kažu da su uvedene mere pomogle da se spreči ozbiljniji pad ekonomske proizvodnje i katastrofalni skok nezaposlenosti.

Video: Vučić: Nemačke kompanije zapošljavaju skoro 65.000 ljudi u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>