• 2
 ≫ 

Raspisan prvi javni poziv za gradnju mreže u 55 ruralnih naselja

 ≫ 

Raspisan je prvi javni poziv za izgradnju internet mreže u 55 ruralnih naselja. U oktobru će biti raspisan i drugi poziv, za još 600 naselja

  • 2
internet mreža

Srbiju sada čeka veliki korak - uvođenje 5G mreže / Foto: Pixabay

- Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je juče prvi javni poziv operatorima za pilot projekte za izgradnju internet mreže u prvih 55 ruralnih naselja - izjavila je danas državna sekretarka u ministarstvu, Tatjana Matić.

Najavila je da će u oktobru biti raspisan i drugi poziv za još 600 naselja za izgradnju širokopojasne telekomunikacione infrastrukture i da se očekuje da će taj projekat biti završen do 2025. godine. Govoreći na regionalnoj onlajn konferenciji o trendovima u telekomunikacijama i medijima "DIGITAL 2020 powered by HUAWEI", Matićeva je istakla da do 2025. u Srbiji neće postojati domaćinstvo i naselje bez mogućnosti pristupa internetu nove generacije.

Ukazuje da je istraživanje, koje je urađeno prošle godine, pokazalo da oko 125.000 domaćinstava nema fiksni pristup internetu, a oko oko 600.000 domaćinstava ima spor pristup internetu (do 30 megabita). Matićeva dalje navodi da je upravo kriza, koju je izazvao virus korona, pokazala koliko je bilo važno imati jaku telekomunikacionu mrežu, jer ona održava svakodnevni i poslovni život.

Telekomunikacione usluge omogućile su građanima tokom izolacije, ističe, da ostanu u kontaktu sa svojim najbližima, da kupuju onlajn, da dobiju pravovremene informacije i da lakše prebrode krizu. Podseća i da je omogućena digitalna nastava za oko 900.000 učenika, kao i da je privreda u jednom delu nastavila da funkcioniše i tokom vanrednog stanja. Prema podacima, u aprilu, maju i junu 8,1 milion aktivnih korisnika mobilne mreže ostvario je 5,5 milijardi minuta razgovora u domaćem i međunarodnom saobraćaju i razmenio 1,2 milijarde SMS poruka.

Ističe da je neometano funkcionisanje mobilnog saobraćaja omogućilo sistemsko jačanje i ulaganje u infrastrukturu koje je sprovedeno u poslednjih pet godina. Matićeva ukazuje da Srbiju sada čeka veliki korak - uvođenje 5G mreže, koje će "omogućiti da se naša zemlja dalje ekonomski razvija".

Ono što, dodaje, prati razvoj 5G mreže jesu neistine, predrasude i spekulacije, te je važno, kako kaže, da se o 5G mreži javno raspravlja i da ona bude prepuštena stručnim licima i inženjerima.

Video: Milena i Milan su heroji iz sela Teočin: Ostali su bez oca, žive s bakom i obrađuju 5 hektara zemlje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    10. septembar 2020 | 12:43

    Katastrofa kakav internet imamo, nikad sporiji! U odnosu na evropu dno dna smo!

  • eNL

    10. septembar 2020 | 12:38

    to za nas ne važi. mi čekamo 9 G.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>