• 0

SAD na putu oporavka: Broj prijava za državnu pomoć neznatno promenjen

Novčanu nadoknadu na osnovu nezaposlenosti u nedelji koja je završena 5. septembra, zatražilo je 884.000 Amerikanaca

  • 0
SAD konačno staju na noge Broj prijava za pomoć je u padu / Foto: Shutterstock

Broj Amerikanaca koji su podneli nove zahteve za nadoknadu na osnovu nezaposlenosti i dalje je na visokom nivou i iznosi desezoniranih 884.000, za nedelju koja je okončana 5. septembra.

Ipak, cifra definitivno pada ispod milion u kontinuitetu. Taj rezultat ujedno jača stavove da se tržište Amerike oporavlja od posledica pandemije kovid-19. Podsetimo, Ministarstvo za rad SAD je saopštilo da je u sedmici, zaključno sa 29. avgustom, pomoć države prvi put zatražilo 881.000 Amerikanaca.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predvideli su 846.000 prijava u poslednjoj sedmici. Iako su potraživanja opala sa rekordnih 6,867 miliona s kraja marta, otpuštanja i dalje postoje u svim industrijama, jer su mnoge kompanije istrošile kredite od države, vezane za plate pre svega.

Avio-kompanije, uključujući "United Airlines" i "American Airlines", najavile su otpuštanja i ukidanje radnih mesta. Takođe je bilo otkaza u naftnoj industriji.

Ekonomisti veruju da bi tržištu rada mogle biti potrebne godine da se vrati na nivo pre pandemije i podstiču Belu kuću i Kongres da ponovo pokrenu pregovore, koji su prekinuti, o još jednom paketu spasavanja usred zastoja u potrazi za vakcinom.

AstraZeneca je zaustavila globalna ispitivanja svoje eksperimentalne vakcine protiv korona virusa, koju je Svetska zdravstvena organizacija opisala kao "verovatno vodećeg svetskog kandidata i najnaprednijeg u pogledu razvoja", nakon neobjašnjive pojave kod jednog učesnika testiranja.

Vlada SAD je prošle nedelje izvestila da je ekonomija u avgustu stvorila 1,371 milion radnih mesta, nakon što je u julu dodala 1,734 miliona. Oporavljeno je oko 10,6 miliona od 22,2 miliona radnih mesta izgubljenih tokom korona krize.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>