• 0

SAD na putu oporavka: Broj prijava za državnu pomoć neznatno promenjen

Novčanu nadoknadu na osnovu nezaposlenosti u nedelji koja je završena 5. septembra, zatražilo je 884.000 Amerikanaca

  • 0
SAD konačno staju na noge

Broj prijava za pomoć je u padu / Foto: Shutterstock

Broj Amerikanaca koji su podneli nove zahteve za nadoknadu na osnovu nezaposlenosti i dalje je na visokom nivou i iznosi desezoniranih 884.000, za nedelju koja je okončana 5. septembra.

Ipak, cifra definitivno pada ispod milion u kontinuitetu. Taj rezultat ujedno jača stavove da se tržište Amerike oporavlja od posledica pandemije kovid-19. Podsetimo, Ministarstvo za rad SAD je saopštilo da je u sedmici, zaključno sa 29. avgustom, pomoć države prvi put zatražilo 881.000 Amerikanaca.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predvideli su 846.000 prijava u poslednjoj sedmici. Iako su potraživanja opala sa rekordnih 6,867 miliona s kraja marta, otpuštanja i dalje postoje u svim industrijama, jer su mnoge kompanije istrošile kredite od države, vezane za plate pre svega.

Avio-kompanije, uključujući "United Airlines" i "American Airlines", najavile su otpuštanja i ukidanje radnih mesta. Takođe je bilo otkaza u naftnoj industriji.

Ekonomisti veruju da bi tržištu rada mogle biti potrebne godine da se vrati na nivo pre pandemije i podstiču Belu kuću i Kongres da ponovo pokrenu pregovore, koji su prekinuti, o još jednom paketu spasavanja usred zastoja u potrazi za vakcinom.

AstraZeneca je zaustavila globalna ispitivanja svoje eksperimentalne vakcine protiv korona virusa, koju je Svetska zdravstvena organizacija opisala kao "verovatno vodećeg svetskog kandidata i najnaprednijeg u pogledu razvoja", nakon neobjašnjive pojave kod jednog učesnika testiranja.

Vlada SAD je prošle nedelje izvestila da je ekonomija u avgustu stvorila 1,371 milion radnih mesta, nakon što je u julu dodala 1,734 miliona. Oporavljeno je oko 10,6 miliona od 22,2 miliona radnih mesta izgubljenih tokom korona krize.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke