• 22
 ≫ 

Vučić objasnio dve sporne tačke: Nema smisla da ne kupujemo ruski gas. Nije 5G mreža, nego 5G oprema

 ≫ 

Vučić je još jednom najavio dolazak Američke razvojne agnecije (DFC) koja sa delegacijom stiže 21. septembra. Objasnio je tačke koje se odnose na gas i 5G

  • 22

Imali smo i ranije nekoliko važnih američkih investicija, ali smo odlaskom i razgovorima u Vašingtonu napravili prostor za desetostruko više, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je gostujući na RTS rekao da će Amerika učestvovati u brojnim projektima u Srbiji.

Vučić je podsetio da "21. septembra čekamo predstavnike DFC da otvore kancelariju".

Da li Putin razume?

 

On je govoreći o tački 8 koja se odnosi na energetiku, odnosno dizerfikaciju energetskih izvora, objasnio da je bilo reči o tome da Srbija kupuje gas od drugih izvora, a da je naša delagacija to odbila i izbacila. Kako je istakao, Srbija sigurno neće kupovati skuplji gas, LNG gas, već najpovoljniji na tržištu.

- Mi hoćemo da kupujemo najjeftiniji gas, da od ruskog gasa platimo skuplji, nema smisla - istako je on.

Upitan da li predsednik Rusije Aleksandar Putin ima razumevanja za diverzifikaciju u snabdevanju energentima Srbije, što predviđa sporazum iz Vašingtona, Vučić je rekao da diverzifikacija ne podrazumeva samo gas.

- Diverzifikacija nam je potrebna, to je poželjno i dobro za nas, jer podstiče konkurenciju i donosi nižu cenu, ali za nas nema smisla da kupujemo skuplji gas, umesto povoljnog ruskog gasa -

Ističe da je zato iz tačke osam, koja se odnosi na to, izbačen deo koji je predviđao da kupuje LNG gas iz drugog pravca.

"Ne piše da je reč o kineskoj opremi"

 

Na pitanje o tački koja se odnosi na 5G, Vučić je istako da je važno šta piše, a ne ko šta misli i da u sporazumu nije navedeno da Srbija ne može da koristi kinesku opremu za 5G mrežu, već da ne može da koristi opremu za 5G mrežu koja nije proverena.

- Da li mi imamo problem sa Huavejom? Da li imamo problem sa Kinom? Da li to negde piše? Ne - rekao je on i istako da ne piše u sporazumu da je reč o kineskoj opremi za 5G mrežu, već samo da je reč "o 5G opremi".

Naveo je da sporazum iz Vašingtona napravljen u formi pisma o namerama. Predsednik je poručio da će Srbija svakako poštovati svoje obaveze iz Sporazuma, osim ako bude videla da niko drugi ne ispunjava obaveze.

Vučić je najavio i da bi Vlada i Privredna komora Srbije (PKS) do kraja meseca trebalo da otvore u Jerusalimu zajedničku, državnu kancelariju koja će se baviti razvojem ekonomske saradnje sa Izraelom.

Mini Šengen, koliko do realizacije?

 

Vučič je, govoreći o sporazumu koji se odnosi na "mini šengen", rekao je da se već deo realizuje sa Severnom Makedkonijom,  a naveo je da predstoji rad na dozvolama, priznavanju diploma. Kako je rekao, onaj ko dobije dozvolu može da radi i u Tirani, Skoplju, a time se podiže reagion za dodatni kapacitet stranih investicija

- Usporava život u Evopi, čak i pada, to jeste na neki način šansa za nas, za slobodan protok. Neko je u američkoj administraciji dobro razumeo značaj mini šengena i da je to važno za naš narod - rekao je Vučić.

Podsetio je da je Svetska banka izračunala da bi ušteda bila oko tri i po milijarde.

On je na pitanje da li je bilo uslovljavanja da projekte u Srbiji rade američke kompanije odgovorio odrično. 

Vučić govori o potpisivanju ekonomskog sporazuma u Vašingtonu i nastavku dijaloga u Briselu, ali i formiranju nove Vlade, odnosima sa Crnom Gorom i merama za očuvanje zdravlja građana i ekonomije usred epidemije korona virusa.

Predsednik je rekao da veruje da minimalac može da skoči za 2.000 dinara. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    10. septembar 2020 | 20:45

    Nije mreza nego ioprema. A od cega se pravi mreza? Mozda nekako bez opreme? Huawei ne valja a americko je sve dobro

  • Bane

    10. septembar 2020 | 21:02

    A gde su onih hiljaxu dolara pomoci po stanovniku Srbije? To ste skembali u djepove.

  • ime

    10. septembar 2020 | 20:23

    Naš predsednik je dobar dečko

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>