• 0

Čadež u Izraelu: Kancelarija za ekonomsku saradnju u Jerusalimu do kraja meseca

Za Srbiju su, prema Čadežovim rečima, dragocena iskustva i smernice Izraela kao jedne od najinovativnijih ekonomija i vodećih start ap i tehnoloških nacija sveta

  • 0

Vlada i Privredna komora Srbije (PKS) do kraja meseca otvoriće u Jerusalimu zajedničku, državnu kancelariju koja će se baviti razvojem ekonomske saradnje sa Izraelom, a posebno u oblasti inovacija, izjavio je predsednik PKS Marko Čadež u intervjuu za izraelski televizijski kanal "i24News".

Čadež je rekao da će se kancelarija nalaziti u jerusalimskom Margalit start-ap sitiju.

Predsednik PKS u Izraelu boravi radi poslednjih priprema za otvaranje kancelarije, koja će, kako je precizirao, biti ne samo privredna, već i kancelarija vlade pod pokroviteljstvom premijerke.

Otvaranje kancelarije i mogućnosti buduće saradnje ključne su teme razgovora koje je Čadež vodio ove nedelje u Tel Avivu i Jerusalimu sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i drugih izraelskih institucija, ali i poslovnih organizacija i kompanija, kao što su izraelski nacionalni start-ap centar Start- up Nation i najveći investicioni fond Jerusalem Venture Partners (JVP).

- Srbija je, kada je reč o inovacijama i primeni savremenih tehnologija, mali Izrael na Balkanu - rekao je Čadež.

On je tako opisao veliki napredak koji je Srbija postigla u proteklih pet godina digitalizujući svoju administraciju, prilagođavajući svoj pravni i obrazovni sistem potrebama nove digitalne ekonomije i uvodeći čitav niz subvencija i poreskih olakšica, podsticajnih za investicije u inovacije, istraživanje i razvoj i ulaganja multinacionalnih kompanija.

Za Srbiju su, prema Čadežovim rečima, dragocena iskustva i smernice Izraela kao jedne od najinovativnijih ekonomija i vodećih start ap i tehnoloških nacija sveta, lidera u primeni inovacija u svim oblastima, od poljoprivrede, preko industrije, do zdravstva i sporta i velikog izvoznika IKT usluga i visokih tehnologija.

- U našem daljem razvoju posebno nam je važna najbolja izraelska praksa u osnivanju, finansiranju i razvoju start-apova. Vidimo velike mogućnosti za partnerstvo izraelske sa našom rastućom digitalnom zajednicom - istakao je Čadež nakon jučerašnjeg razgovora sa Vendi Singer, izvršnom direktorkom Nacionalnog start ap centra, jedne od ključnih organizacija u Izraelu koja izraelske inovacije povezuje sa svetom, obezbeđujući im kapital multinacionalnih kompanija i fondova.

Osim ekonomskih, deo intervjua za “i24News” bile su i političke teme otvorene nakon prošlonedeljnog potpisivanja vašingtonskog sporazuma.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke