• 4

Šansa za avio-industriju: "Pred nama je misija veka, treba nam 8.000 džambo džet aviona za vakcine"

Oksfordska vakcina, vodeća u toj trci, stavljena je na čekanje zbog sumnje da je izazvala ozbiljnu neželjenu reakciju kod jednog od dobrovoljaca, rekao je proizvođač "AstraZeneca"

  • 4
Vakcina, Rusija, koronavirus

Ruska vakcina / Foto: Tanjug/AP

IATA (International Air Transport Association) kaže da je potrebno čak 8.000 džambo džet aviona da dostave vakcine protiv virusa korona širom sveta.

Međunarodno udruženje vazdušnog transporta poziva Vlade da sada počnu da planiraju kako će osigurati da doze vakcina stignu do svih krajeva sveta, i upozorava da ih čeka veoma složen zadatak.

Generalni i izvršni direktor IATA, Aleksandre de Žuniak, kaže da će sigurna isporuka vakcina protiv kovida-19 biti misija veka za globalnu industriju vazdušnog transporta. Ipak, napominje da se to neće desiti bez prethodnog pažljivog planiranja.

- Pozivamo Vlade da preuzmu vodeću ulogu u omogućavanju saradnje širom logističkog lanca kako bi objekti, bezbednosni aranžmani i granični procesi bili spremni za gigantski i složen zadatak koji predstoji - kaže on.

Grupa, koja predstavlja 290 avio-kompanija, procenila je da je potrebno 8.000 747 Boingovih teretnih aviona da bi se isporučilo dovoljno bočica za jednu dozu po osobi.

Još uvek nije jasno kada će ili hoće li vakcina za korona virus biti spremna i koliko doza će možda biti potrebno da bi bila efikasna. Oksfordska vakcina, vodeća u toj trci, stavljena je na čekanje zbog sumnje da je izazvala ozbiljnu neželjenu reakciju kod jednog od dobrovoljaca, rekao je proizvođač "AstraZeneca".

jumbo jet, džambo džet

Biće potrebno 8.000 ovakvih aviona / Foto: Pixabay

Međunarodne avio-kompanije smanjile su flotu, stavile avione u skladište i poslale osoblje na prinudni odmor ili podelile otkaze, usled pada broja putnika. SZO, UNICEF i GAVI već su prijavili poteškoće u dobijanju vakcina za planirane programe vakcinacije.

IATA je rekla da će potreba za transportom vakcina u kontejnerima sa kontrolisanom temperaturom između 2 i 8 stepeni Celzijusa, i pooštrene međunarodne granice usporiti lance snabdevanja bez intervencija Vlada. Rečeno je da treba uvesti brze procedure za letove i vazduhoplovno osoblje, kao i uklanjanje ograničenja kada avioni mogu da lete.

Dodatna sigurnost moraće da postoji kako bi se pošiljke zaštitile od neovlašćenih radnji ili krađe, dodaje se. Žuniak je rekao da, iako bi kopneni transport takođe bio ključan, bilo koja vakcina ne može biti isporučena svima na planeti bez upotrebe aviona.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dulence

    11. septembar 2020 | 17:16

    Treba i toliko aviona za sirovine, ampule, gumene zapusace, kapice....etikete, kutije za pakovanje.....

  • Najbolje

    11. septembar 2020 | 12:24

    Da nas iz vazduha isprskate, k'o komarce...

  • Ma idi begaj bre

    11. septembar 2020 | 11:27

    Ko ludi smo svi bez vakcina!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>