• 25

Računica: Ko će imati penziju 27.499 dinara, a ko 39.284 RSD posle novog povećanja

Prosečna penzija u Srbiji koja iznosi 27.700 dinara biće povećana za najmanje 1.662 dinara. Novo povećanje od šest odsto, stiže sa januarskom penzijom

  • 25
Penzioneri za kompjuterom, penzija

Foto: Shutterstock

Januarske penzije biće uvećane u skladu sa "švajcarskom formulom" čime će se nastaviti unapređenje standarda penzionera i u 2021. godini, kako je to najavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Ukupno povećanje penzija u periodu 2012.-2021. godine je 30,9 odsto, a za penzionere koji primaju novčani iznos kao uvećanje uz penziju je 37,5%, što znači da osoba koja je imala 20.000 dinara 2012. godine imaće 27.499 dinara, a ko je imao 30.000 dinara imaće 39.284 dinara.

- Penzijski sistem poslednjih godina pokazuje kontinuirano pozitivno kretanje u skladu sa postignutom fiskalnom konsolidacijom, dostizanjem ekonomske stabilnosti. Preduzetim merama stvoren je čvrst osnov za nastavak pozitivnog trenda i u narednim godinama. Zahvaljujući uspostavljenoj fiskalnoj disciplini, obezbeđen je stalni rast visine penzija kroz redovna usklađivanja, a takođe su uvedene i dodatne isplate penzionerima, ali bez narušavanja održivosti sistema. Prema tome, na održiv način se unapređuje rast standarda penzionera - rekla je direktorka Fonda PIO Dragana Кalinović.

Naplata izvornih prihoda Fonda od 2012. godine ima izrazito pozitivan trend i od 51,1% koliko su doprinosi učestvovali u prihodima Fonda 2012. godine, u 2019. su činili 74,6% ukupnih prihoda. Pozitivan trend je nastavljen u 2020. godini. Do proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije, naplata izvornih prihoda bila je viša od planiranog za 1,1 milijardu dinara.

Primanja korisnika čije su penzije niske zbog niskih zarada u prošlosti ili kraćeg staža osiguranja, su dodatno uvećana isplatom novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, koji se redovno isplaćuje još od oktobra 2018. godine, za 1,3 miliona penzionera.

Seniorka, penzionerka, baba, starija osoba, broji novac

Foto: Shutterstock

Pored toga, jednokratne isplate se jednom godišnje isplaćuju još od 2016. godine, te je za pet godina po tom osnovu isplaćeno penzionerima 38,3 milijarde dinara, što je ukupno po penzioneru 22.000 dinara.

- Iako je 2020. godina puna izazova na globalnom planu, zbog aktuelne epidemiološke situacije koja gura većinu zemalja u recesiju, ekonomija Srbije pokazuje snagu i izdržljivost, tako da postoji realna mogućnost da obezbedi nastavak rasta standarda penzionera. Tako je, u cilju podrške korisnicima penzija da lakše prođu kroz period vanrednog stanja, svim korisnicima penzija u aprilu ove godine isplaćeno po 4.000 dinara - istakla je Кalinović.

Stalna briga o penzionerima ostvaruje se i kroz unapređenje društvenog standarda penzionera, te je u 2020. godini obezbeđeno je 513,66 miliona dinara za besplatan oporavak u banjama za preko 14.000 penzionera kojima je visina penzije do prosečnog iznosa.

- Zahvaljujući svim merama preduzetim u proteklom periodu i postignutim ekonomskim rezultatima, sigurno je da će osnova koja je postignuta i trend rasta koji se beleži u broju zaposlenih i povećanju plata, a time i u naplati izvornih prihoda Fonda, omogućiti da se ostvari zacrtan plan da u 2025. godini prosečna penzija iznosi 440 evra. Siguran sam da ćemo u budućnosti ostvariti sve ciljeve koje smo postavili sebi i obezbediti još bolji standard života za naše građane - zaključio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Video: Ekonomisti očekuju povećanje penzija od četiri do šest odsto

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitanje

    Penzije se moraju povecavati u novcanom iznosu koji je svima isti a ne u procentima. Naravno onaj ko se skolovao, ko je imao vecu platu, doprinose on u startu ima vecu penziju ali jaz ne sme da bude sve veci.

  • Jasmina

    Uz duzno postovanje,ali mnogi penzionri su zbunjeni.Naime,povecanje na 27000 za one koji su imali 20000 odnosi se na period od pre 8 godina.Zato budimo konkretni,da se ne nadaju tim 7000 vec 1000.Ipak,bolji ista nego nista...

  • Ahaha

    Blago penzionerima. Sad ce konacno moci da zive kao ljudi..Nije mi zao. Oni su glasali.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke