• 0

Napeto kao na filmu: TikTok između dve vatre, curi rok za prodaju

Ukoliko "BajtDens" do 15. septembra ne proda svoju popularnu aplikaciju nekoj američkoj kompaniji - ona će biti zabranjena u SAD

  • 0
tik tok TikTok je kineska aplikacija za kratke video zapise / Foto: Pixabay

Nedeljama traju tenzije vezane za kinesku aplikaciju TikTok, čiju je zabranu u SAD inicirao Donald Tramp, osim ako je ne kupi neka američka firma koja će "kontrolisati" rad aplikacije na tom tržištu.

Američki predsednik je, u međuvremenu, podsetio da 15. septembar ostaje rok do kojeg kompanija "BajtDens", u čijem je vlasništvu TikTok, mora da proda svoje poslovanje. Ipak, kineske vlasti to opstruišu, jer su uvele pravilo da se za određene popularne aplikacije iz Kine mora tražiti dozvola za prodaju.

- Neće biti produžen krajnji rok za TikTok da bude ili zabranjen ili prodat nekoj američkoj firmi - rekao je Tramp kratko juče, a prenosi CBS.

Ukratko, kineska kompanija se našla "između dve vatre". To znači da "BajtDens" ima samo četiri dana da postigne dogovor o prodaji, u suprotnom, Amerikanci više neće smeti da koriste popularni TikTok.

Podsetimo, stvar je maltene bila gotova, dok se nije umešala kineska vlast. Bela kuća je dala "BajtDensu" rok od mesec i po dana da proda američko poslovanje TikToka nekom kupcu u SAD, jer se sumnja na ugrožavanje nacionalne bezbednosti kroz korišćenje podataka korisnika.

Dva najjača kandidata za ovu kupovinu su Majkrosoft, koji se udružio s Volmartom, i Orakl.

"BajtDens" je, u međuvremenu, podneo tužbu protiv Vlade SAD, u nastojanju da ospori izvršne naredbe Bele kuće, navodeći da su kompaniji uskraćena zakonska prava na redovan postupak.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>