• 1

EU najvažniji trgovinski partner Srbije: Skok od 250 odsto u poslednjih deset godina

Rusija i Kina su na drugom i trećem mestu

  • 1
eu, rukovanje, dogovor, sporazum EU je 2019. izvezla u Srbiju robu i usluge u vrednosti od 13,6 milijardi evra / Foto: Pixabay

Ukupna trgovina između Evropske unije i Srbije iznosila je 24,9 milijardi evra prošle godine, što je za 250 posto više u odnosu na 2009, kada je počeo da se primenjuje Privremeni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, objavila je danas Delegacija EU u Srbiji.

Evropska unija je ostala ubedljivo najveći i najvažniji trgovinski partner Srbije u 2019, navodi se u saopštenju i dodaje da je, prema podacima, 63 posto ukupne trgovine Srbije u prošloj godini obavljeno sa Evropskom unijom.

EU je, kako se precizira, izvezla prošle godine u Srbiju robu i usluge u vrednosti od 13,6 milijardi evra, dok je izvoz Srbije u EU imao vrednost od 11,3 milijarde evra.

Rusija i Kina su na drugom i trećem mestu, ali na znatno nižim trgovinskim nivoima, sa iznosima od 2,7 milijardi i 2,4 milijarde evra, respektivno, što je deset puta niže od trgovine između Srbije i EU, ako se izuzme trgovina sa CEFTA članicama, koja se zapravo nalazi na drugom mestu.

Pored trgovine sa Evropskom unijom, regionalna trgovina na zapadnom Balkanu je ta koja pruža najbolju tržišnu priliku za srpsku ekonomiju, ocenjuje Delegacija EU. Napominje u tom kontekstu da je pošle godine izvoz srpske robe u Bosnu i Hercegovinu iznosio je 1,4 milijarde evra, u Rusiju 0,83 milijarde evra, u Severnu Makedoniju 0,67 milijardi evra i u Kinu 0,27 milijardi evra.

"Ove brojke pokazuju da su dobrosusedski odnosi, međusobno razumevanje, ukidanje trgovinskih barijera i dobra saradnja veoma važni za Srbiju, a proces integracije u EU je u njenom interesu. EU ostaje, takođe, ne samo najvažniji trgovinski partner Srbije, već i njen najveći donator i investitor", navodi se u saopštenju.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • navaljni srpski brat

    11. septembar 2020 | 23:06

    Pa kako to zar nije najvazniji Putin Lukasenko i Bucko.Oni donose radna mesta u Srbiji.Hvala za objavu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>