• 3

Lufthanza će spajati Beograd i Prištinu: Posle dve decenije kreću letovi, putnicima ne treba pasoš

Oni koji imaju pasoše tzv. Kosova moći će da  koriste taj lični dokument za nastavak puta, odnosno presedanje na beogradskom aerodromu ''Nikola Tesla'' za dalje destinacije

  • 3
Lufthansa, Lufthanza, kompanija, avion

Lufthanza / Foto: Tanjug/AP

Letovi između Beograda i Prištine bi trebalo da startuju u narednim mesecima, nakon sporazuma potpisanih prošle nedelje u Vašingtonu, izveštava portal Exyuaviation.

Ministar za infrastrukturu tzv. Kosova, Arban Abraši, istakao je juče da će letovi početi u "rekordnom roku" i da će ih obavljati nemačka avio-grupacija Lufthanza. Oglasio se i Ričard Grenel, specijalni američki izaslanik za pregovore između Beograda i Prištine:

"Imamo vazduhoplovni sporazum za prvi let između Prištine i Beograda posle 21 godine".

U tekstu se dalje navodi da su Beograd i Priština potpisali u februaru Pismo o namerama o uspostavljanju posebne vazdušne linije (BPSAR) uz posredovanje SAD, kojim se predviđa da "Eurowings" započne letove između ova dva grada.

Time su rešene glavne prepreke koje su u prošlosti "kočile" letove, kao što su pitanja kontrole vazdušnog saobraćaja i porezi, piše portal. Dodaje se da, prema sporazumu dve strane, putnicima koji budu leteli iz Beograda za Prištinu i obrnuto, neće biti potrebni pasoši za putovanje, već samo lične karte.

Oni koji imaju pasoše tzv. Kosova moći će da  koriste taj lični dokument za nastavak puta, odnosno presedanje na beogradskom aerodromu ''Nikola Tesla'' za dalje destinacije. Uprava za civilno vazduhoplovstvo tzv. Kosova ranije je potvrdila da će piste, koje su koršćene pre sukoba 1999, ponovo biti u upotrebi, što znači da se za ove letove neće koristiti makedonski vazdušni prostor.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    11. septembar 2020 | 13:55

    Znači počeli da priznaju Kosovske pasoše,to je već priznanje samo što lažu narod.

  • Гаргамел

    11. septembar 2020 | 13:59

    Јел зна можда неко било какву ситуацију кад су Немци допринели миру било где у свету ! ?

  • Др

    11. septembar 2020 | 13:59

    Не! Они могу до Београда, а даље , српски пасош ! Крај приче!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>