• 26

Ako minimalac zaista skoči za 2.000 dinara, koliko radnici u Srbiji mogu da očekuju?

Kako je najavljeno, iznos za koji će se povećati minimalac, pokriće se kroz neoporezovani deo dohotka

  • 26
Zarada, plata, pare, novac, biznis, ljudi

Foto: Shutterstock

Postoji mogućnost da visina minimalne zarade bude povećana za 2.000 dinara. To bi značilo da će budući minimalac biti malo iznad 32. ooo dinara za nešto više od 350.000 radnika, budući da je trenutno 3o, 022 dinara. 
 
Ukoliko se tri strane, predstavnici radnika, poslodavaca i države usaglase oko tog iznosa, to bi bilo povećanje za skoro sedam odsto.
 
O tome će se raspravljati na redovnoj sednici Socijalno ekonomskog saveta koja će biti održana 14. septembra u Palati Srbija.
 
Kako je najaveljeno, posle sednice na konferenciji za medije obatiće se predsedavajući SES-a predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (ŠŠ) Ljubisav Orbović, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, ministar finansija Siniša Mali i ministar za rad Zoran Ðorđević.
 
 
 - Minimalac je 2012. godine bio 15.600 dinara. Ako uspemo za još 2.000, a nadam se da hoćemo, to ziasta nije malo, onda je to dvostruko više uvećanje za poslenjih osam godina - rekao je sinoć Vučić za RTS.
 
Vučić je naveo je da to svakako nije 100 odsto u realnom novcu, ali je oko 65 odsto, iz čega se, ističe, vidi koliko je danas bolje u Srbiji i koliko se situacija u zemlji promenila. Dodao je da će se iznos za koji će se povećati minimalac, pokriti se kroz neoporezovani deo dohotka.
Banka, novac, kredit, dinari

Foto: Shutterstock

Stav sindikata je da bi minimalna cena rada trebalo da prati visinu minimalne potrošačke korpe koja iznosi oko 37.000 dinara.

Predstavnici Unije poslodavaca smatraju da se u privredi nisu stekli uslovi za povećanje minimalca za više od četiri do šest odsto, i da očekivanjanja da on raste više nisu realna.
Navode da ako bi povećanje išlo više od realnog morali bi da traže kompenzaciju za tu razliku. Uslov poslodavaca je da se istovremeno usvoji paket mera koji bi smanjio troškove poslovanja.

Procene su da minimalnu zaradu u Srbiji prima oko 350.000 ljudi. Vlada je prošle godine povećala minimalac sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara u 2020. godini.

Po Zakonu o radu, ukoliko poslodavci, sindikati i Vlada Srbije ne postignu dogovor do 15. septembra za narednu godinu, odluku o minimalnoj ceni rada donosi Vlada.

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rad oslobađa

    Eto koliko vrede radnici u modernoj Srbiji. Učesnici rijaliti programa za ulazak dobijaju nekoliko stotina hiljada evra plus nedeljni honorar koji je (ubeđen sam) veći od mukotrpno zarađenog minimalaca. Estrada kuka što par meseci nema posla, kažu imaju velike troškove, ne mogu da žive, a radnici mogu da žive sa 32000din a oni ne mogu nekoliko hiljada zarađenih za par sati (nazovi) pevanja. More nisam vide sem na dnevniku u vremenskoj prognozi, a one se guze i trte po jahtama i morima. E jesmo bagra i treba da nam smanje plate.

  • Zoran

    Beži narode iz Srbije dok još možeš jer ovde ćeš ostati socijalni slučaj.

  • Nebojsa

    Dve hiljade. Kako ih nije sramota? Jad i cemer.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke