• 0

Evropljani hoće eko kola, prodaja duplirana: Ovo je najprodavaniji model leta

Električna vozila čine samo 4,8% ukupne globalne prodaje vozila, a prodaju se uglavnom u Kini, Evropi i Severnoj Americi

  • 0
električni auto Raste potražnja za e-vozilima u Evropi / Foto: Pixabay

Iako je globalna prodaja automobila opala za milione jedinica u prvoj polovini godine, prodaja električnih vozila u Evropi porasla je za više od 45%.

U prvih šest meseci 2020. globalna prodaja automobila opala je zbog pandemije korona virusa. Kvartalna prodaja vozila dostigla je izuzetno visok nivo u 4. kvartalu 2016, od 22,7 miliona. U drugom kvartalu 2020. prodaja je iznosila 14,4 miliona. Dakle, oko dve trećine onoga kad je bila na vrhuncu.

Kada se posmatra međugodišnje, prodaja je ove godine opala više nego tokom globalne finansijske krize kada je prodaja u 4. tromesečju 2008. pala za 21,1% u odnosu na prethodnu godinu. U prvom kvartalu 2020. pala je za 25,3%.

Električna vozila čine samo 4,8% ukupne globalne prodaje vozila, a prodaju se uglavnom u Kini, Evropi i Severnoj Americi. Iako im je prodaja u celini pala, oni su uglavnom imali bolji učinak od vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, u Evropi je rast bio spektakularan, na 16 glavnih tamošnjih tržišta zabeležen je rast od 45,6%.

Prodaja je premašila očekivanja tržišta, podstaknuta kombinacijom novih stimulativnih programa, lansiranja novih modela i proizvođača automobila koji postižu ciljeve u pogledu emisije ugljen-dioksida. E-vozila će kako godine budu dolazile definitivno doživeti globalni rast.

Najprodavaniji e-auto u Evropi je Reno ZOE, koji je premašio Teslin Model 3, i u junu utrostručio prodaju u odnosu na maj, sa 10.000 prodatih jedinica.

Podsećamo, krajem jula smo pisali o tome da su gađani Srbije predali 60 zahteva za subvencije za električna i hibridna vozila, pri čemu najviše traže hibride, sa stimulacijom od 2. 500 evra. 

Ministar za zaštitu životne sredine, Goran Trivan, u intervjuu za Telegraf Biznis je rekao da će Srbija zabraniti uvoz najlošijih automobila koji stižu na naše tržište iz Evrope, a uglavnom završe u Beogradu.

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>