• 1

MAN traje već 262 godine, ali ova kriza je pogodila i njega. Gigant ukida 9.500 radnih mesta

Prema podacima Refinitiva, MAN smatra Folksvagen svojim najvećim akcionarom, sa više od 95 procenata udela u kompaniji

  • 1
MAN logo

MAN je osnovan davne 1758. godine / Foto: Shutterstock

Nemački proizvođač kamiona i autobusa MAN planira da ukine do 9.500 radnih mesta na globalnom planu, što dodatno sugeriše da je svetska ekonomija teško pogođena, a da se sporo oporavlja.

Otkazi su deo revizije poslovanja, osmišljene da ostvari povraćaj prodaje na 8 procenata do 2023. godine i generiše oko 1,8 milijardi evra budućih ušteđenih troškova, saopštila je u petak grupa pod kontrolom Folksvagena.

Prema podacima Refinitiva, MAN smatra Folksvagen svojim najvećim akcionarom, sa više od 95 procenata udela u kompaniji. "Nemac" je teško pogođen krizom kovid-19, koja je dovela do gašenja preduzeća i potrošača koji slabo troše, stvarajući tako manju potražnju za industrijskom logistikom.

U avgustu je MAN izvestio o padu prodaje od 34 odsto na polugodišnjem nivou i zabeležio operativni gubitak od 423 miliona evra, u poređenju sa 248 miliona evra dobiti za isti period 2019.

Industrijska proizvodnja je opala za rekordnih 18 procenata između marta i aprila, a povratak - nakon ponovnog otvaranja preduzeća i fabrika - bio je slabiji nego što su ekonomisti očekivali.

Proizvodnja je porasla za 1,2 procenta između juna i jula, pokazali su podaci objavljeni ove nedelje, potkopavajući prognoze ekonomista vezane za rast od 4,8 procenata.

Kompanija MAN iz Minhena osnovana je davne 1758. godine.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hannover

    12. septembar 2020 | 10:39

    To oni planiraju vec par godina unazad,idu prvo ovi blize penziji pa ovi sto su po bolovanjima...i svi ce biti obezbedjeni...nema krize za sada

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>