• 2

Ulagači iz SAD zainteresovani za Srbiju: "Radna snaga je obrazovana, isplativa, zna engleski jezik"

Ocenjuje se i da su, uprkos značajnom napretku, pred Srbijom i dalje izazovi, posebno u pogledu administrativnog kašnjenja i korupcije

  • 2
Sporazum, dogovor, biznis

Vlada Srbije uspešno je završila trogodišnji stend-baj aranžman sa MMF-om / Foto: Shutterstock

Investiciona klima u Srbiji se popravlja poslednjih godina, zemlja je učinila značajan napredak, konstatuje Stejt department u godišnjem izveštaju koji se redovno priprema za 165 stranih tržišta u cilju pomoći američkim kompanijama pri donošenju poslovnih odluka.

Unapređenje investicione klime u našoj zemlji osniva se, kako se navodi u izveštaju, na makroekonomskim reformama, većoj finansijskoj stabilnosti, unapređenoj fiskalnoj disciplini i procesu pristupanja EU, koji predstavlja podsticaj za pravne promene koje unapređuju poslovno okruženje.

Kako je navedeno, Vlada Srbije uspešno je završila trogodišnji stend-baj aranžman sa MMF-om i premašila sve svoje fiskalne ciljeve za 2018. godinu, a Srbija je napredovala za četiri mesta na "Doing" biznis listi Svetske banke i sada je rangirana kao 44.

Stejt department ukazuje da je važan prioritet za Vladu Srbije i dalje privlačenje stranih investicija i ističe da američki investitori pozitivno ocenjuju Srbiju, posebno strateški položaj zemlje, dobro obrazovanu i isplativu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini sa ključnim tržištima, pre svega sa EU.

Ocenjuje se i da su, uprkos značajnom napretku, pred Srbijom i dalje izazovi, posebno u pogledu administrativnog kašnjenja i korupcije. Navedeno je, kako prenosi RSE, da su kompanije iz Srbije suočene sa privremenim izvoznim restrikcijama poljoprivrednih proizvoda.

U izveštaju se dodaje da je Vlada Srbije označila ekonomski rast i otvaranje radnih mesta kao glavne ekonomske prioritete i posvetila se rešavanju velikog broja pitanja u vezi sa sporom tranzicijom zemlje ka tržišno orijentisanom kapitalizmu.

Na zakonodavnom polju, Vlada Srbije je sprovela značajne reforme Zakona o radu, građevinskih dozvola, inspekcije, javnih nabavki i privatizacije koje su pomogle da se unapredi biznis-okruženje, navodi se u izveštaju i dodaje da Vlada Srbije polako napreduje u rešavanju sudbine problematičnih državnih preduzeća.

Kada je reč o tzv. Kosovu, koje je zasebno obrađeno, Stejt department ocenjuje da su glavni problemi - ograničena regionalna i globalna ekonomska integracija, politička nestabilnost i mešanje u ekonomiju, korupcija, nepouzdano snabdevanje energijom, veliki neformalni sektor, poteškoće u uspostavljanju imovinskih prava i slaba vladavina zakona.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    12. septembar 2020 | 14:09

    I radi za minimalac i mozes da je gazis kako hoces i da ti kaze hvala sto je ok

  • zeljko

    12. septembar 2020 | 22:18

    i ono najbitnije nisu naveli,jeftina radna snaga...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>