• 5

Poslednji dan za pregovore oko minimalca: Da li će odlučiti danas da cena radnog sata u Srbiji skoči

Kako je najavljeno, iznos za koji će se povećati minimalac, pokriće se kroz neoporezovani deo dohotka

  • 5
Novac, pare dinari

Foto: Shutterstock

Redovna sednica Socijalno ekonomskog saveta biće održana danas u Palati Srbija, a tema je utvrđivanje minimalne cene rada u 2021. za oko 350.000 ljudi.

Nakon sednice na konferenciji za medije obatiće se predsedavajući SES-a predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (ŠŠ) Ljubisav Orbović, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, ministar finansija Siniša Mali i ministar za rad Zoran Ðorđević, najavilo je Ministarstvo za rad.

Po Zakonu o radu, ukoliko poslodavci, sindikati i Vlada Srbije ne postignu dogovor do 15. septembra za narednu godinu, odluku o minimalnoj ceni rada donosi vlada.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je ranije mogućnost da visina minimalne zarade, koja iznosi 30.022 dinara, bude povećana za oko 2.000 dinara. To bi bilo povećanje za nešto više od 6,5 odsto.

O visini minimalca u 2021. više puta su razgovarali predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije na sednici Kolegijuma SES-a i poslednji put, 9. septembra, nisu želeli da komentarišu ishod sastanka i to da li je eventualno postignuto rešenje i došlo do promene ranijih stavova.

Predstavnici sindikata i poslodavaca prethodno, 8. septembra na sastanku pregovaračkih timova, uoči održavanja kolegijuma, nisu uspeli da približe stavove u pogledu visine minimaca u idućoj godini i ostali su pri svojim, ranije iznetim predlozima.

Stav sindikata je da bi minimalna cena rada trebalo da prati visinu minimalne potrošačke korpe koja iznosi oko 37.500 dinara. A šta se u njoj nalazi, čitajte u našem posebnom tekstu. 

Predstavnici UPS-a smatraju da se u privredi nisu stekli uslovi za povećanje minimalca za više od četiri do šest odsto, i da očekivanjanja da on raste više nisu realna.

Navode da ako bi povećanje išlo više od realnog morali bi da traže kompenzaciju za tu razliku. Uslov poslodavaca je da se istovremeno usvoji paket mera koji bi smanjio troškove poslovanja.

Procene su da minimalnu zaradu u Srbiji prima oko 350.000 ljudi. Vlada je prošle godine povećala minimalac sa 27.000 dinara na 30.022 dinara u 2020. godini.

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miljana

    Minimalac svima...Ako je tolika kriza i u drzavni sektor i kod privatnika,pa svi da budemo jednaki i prezivljavamo.Neko jede kupus a neko samo meso,sram Vas bilo bezobraznici i bestidnici.Uzmite 2000 za vas,sve vam malo i ovako

  • Nenad

    Bolje da ne dižu minimalac,barem će mi tako biti lakše.Ako će da dignu za 6 posto onda je to bruka i sramota.

  • Buki

    Ako korona nastavi cena rada ce morati da padne svugde u svetu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke