• 5
 ≫ 

Otvoren centar za inovacije: "I Huavej razumeo, Srbija mora da ima otvoren tender za partnere"

 ≫ 

Kompanija Huawei jedan je od naših najboljih partnera, i mnogo je toga donela u Srbiju – tehnologiju, znanja i ali i naše ljude koje su vratili da rade odavde i da iz Srbije razvijaju svoje proizvode, rekla je Brnabić

  • 5
centar za inovacije, huawei

Foto: Promo

Tender za uvođenje 5G mreže bude otvoren i transparentan, uz poštovanje međunarodnih standarda, što upravo podrazumeva i sporazum iz Vašingtona, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

- Razumem sve intrige u okviru nekih tačaka Vašingtonskog sporazuma, ali naša delegacija nije imala nimalo lak zadatak. Predsednik Aleksandar Vučić uspeo je da zadrži otvorena vrata sa svim partnerima, ne dovodeći Srbiju u nezavidan položaj da prekrši svoje norme -  rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara, prilikom posete Huaveju.

Naše norme su, istakla je, otvorene transparentne nabavke, u kojima se poštuju svi naši partneri.

- Ni mi nismo zainteresovani za nepouzdane tehnologije. Ali, ono što ćemo uvoditi, kad je u pitanju 5G mreža, moraju biti međunarodni standardi, koji se poštuju svuda u svetu - navela je Brnabić.

Ona je rekla da će nabavka, od koje smo, ističe, još daleko, mora biti otvorena, transparentna i ne sme biti diskrimiancije bilo kog partnera.

- Tako će i biti i to nije suprotno sporazumu iz Vašingtona - naglasila je premijerka.

Dodala je da je o tome razgovarala i sa predstavnicima kompanije Huavej i da su obe strane "apsolutno isto" razumele tačku sporazuma da Srbija mora da ima otvoren i transparentan tender za partnere, kada bude došlo vreme za 5G mrežu.

Centar za transformaciju celog regiona

 

U prisustvu Ane Brnabić, NJ. E. Čen Bo, ambasadorke Narodne Republike Kine i Mihaila Jovanovića, direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, danas je u Beogradu svečano otvoren Huawei centar za inovacije i digitalni razvoj. Inovacioni centar imaće centralnu ulogu u digitalnoj transformaciji celog regiona.

- Naša kompanija posluje u Republici Srbiji proteklih 15 godina. Huawei je sa lokalnim kupcima i partnerima stvorio mnoge priče o uspehu na polju ICT-a, doprinoseći digitalnom razvoju Srbije i zadobivši poverenje srpskog naroda i Vlade Republike Srbije. Vidno je da je Srbija postigla značajan napredak u izgradnji ICT infrastrukture i u digitalnoj transformaciji različitih industrija, poput pametnih gradova, 5G, digitalnog obrazovanja i e-uprave. Zahvaljujući svojoj strategiji Srbija je danas jedna od najuspešnijih zemalja na svetu na polju digitalne ekonomije. Čvrsto verujemo da strategija, koju su postavili Premijerka i Vlada, vodi Srbiju u pravom smeru – istakao je Li Mengqun, Regionalni direktor kompanije Huawei.

Kako je dodao, kompanija Huawei spremna je da i na dalje deli svoje globalno iskustvo sa lokalnim partnerima, kako bi zajedno stvorili digitalni ekosistem koji će Srbiji omogućiti da postigne svoj strateški cilj, odnosno punu digitalnu transformaciju.

centar za inovacije, huawei

Foto: Promo

- Centar za inovacije i digitalni razvoj, koji smo danas otvorili, ima pet ključnih ciljeva – negovanje talenata, razvoj ekosistema i pametnih rešenja, lokalizaciju i agilne inovacije. (Talent nurturing, Ecosystem, Smart solutions, Localization and Agile innovation). Ako pogledate početna slova svakog od ovih ciljeva shvatićete da ona kreiraju reč TESLA, odnosno prezime jednog od najvećih svetskih pronalazača. Nadamo se da će ovaj Centar odigrati značajnu ulogu u digitalnoj transformaciji celog regiona. Takođe, verujemo da će Vlada Republike Srbije nastaviti da kreira otvoreno, pošteno i nediskriminišuće poslovno okruženje za razvoj ICT infrastrukture, i da ćemo zajedničkim snagama od Srbije napraviti dijamant na kruni evropske digitalne ere – rekao je regionalni direktor kompanije Huawei, Li Mengqun.  

Ambasadorka Narodne Republike Kine, NJ. E. Čen Bo ovom prilikom ukazala da je otvaranje Huawei centra za inovacije i digitalni razvoj još jedan pokazatelj da se strateško partnerstvo Kine i Srbije neprekidno razvija.

- U svim oblastima saradnje postignuti su veliki i plodni rezultati, što je doprinelo ekonomskom razvoju naše dve zemlje i donelo konkretne koristi narodima naših zemalja. Kompanija Huawei sa svojom vrhunskom svetskom tehnologijom je ponos kineskog naroda. Nova, visoka tehnologija je veoma važna oblast i rastuća tačka saradnje naše dve zemlje. Digitalna industrija u Kini igra značajnu ulogu u ekonomskom razvoju, a sada je i Srbija u procesu razvoja digitalizacije. Kineska preduzeća spremna su da dele svoju tehnologiju i iskustvo sa srpskim partnerima. Sigurna sam da će takva saradnja biti korisna i kineskoj i srpskoj strani – istakla je Čen Bo.

Tri važne tačke saradnje

 

Ogromnu ulogu u našoj digitalnoj transformaciji i transformaciji naše ekonomije imaju velike svetske kompanije, koje analiziraju zemlje širom sveta i biraju one u kojima žele da ostvare svoje prisustvo, da u njima rade, prodaju i razvijaju svoje usluge. Kompanija Huawei jedan je od naših najboljih partnera, i mnogo je toga donela u Srbiju – tehnologiju, znanja i ali i naše ljude koje su vratili da rade odavde i da iz Srbije razvijaju svoje proizvode. Vlada Republike Srbije će uvek ostati zahvalna, predana i posvećena partnerstvu sa ovakvim kompanijama kako bismo zajedno stvarali ekosistem u kome Srbija postaje zemlja gde je razvoj baziran na inovacijama, kreativnosti, istraživanju i razvoju, što će nam omogućiti mnogo bolji kvalitet života, rekla je Brnabić na otvaranju centra.

- Otvaranjem Centra za inovacije i digitalni razvoj kompanija Huawei je još jednom pokazala svoju posvećenost Srbiji, veru u naše talente i naše znanje. Ovaj centar pružiće ogromnu podršku našim startap inovacionim kompanijama, ali i mladim talentima u njihovom daljem obrazovanju i razvoju. Po tom pitanju imamo fantastičnu saradnju čiji će rezultati biti vidljivi u narednih nekoliko meseci - rekla je ona.

Premijerka je istakla da su tri osnovne stvari na kojima se sarađuje sa kompanijom Huawei: uvođenje veštačke inteligencije, digitalizacija obrazovanja i uvođenje pametnih gradova. 

Video: Brnabić: Fleš procena za drugi kvartal 2020. pokazuje dobre

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žika

    14. septembar 2020 | 15:25

    Te priče nisu za ozbiljne ljude, već za decu.Amerika će nam ubuduće određivati koju tehnoligiju ćemo koristiti.Budite hrabri pa nam recite istinu.

  • FANTOM

    14. septembar 2020 | 15:30

    Da i Kinezi razumeli potpisan sporazum u Vašingtonu jer se nigde direktno ne spominju. Samo Srbi ne razumeju sporazum a pogotovo odustajanja borbe za Kosovo lobiranjem na godinu dana a Kosovo da neće tražiti prijem u Interpol i slične organizacije ,koje će automatski potpisati čim budu priznate od onih članica koji ih nisu do sada priznali. Kosovo u ploču a mi zarđali klin sebi u leđa. A počelo je: Izrael, Barbados (povratnik među one priznate). Ko su sledeći???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>