• 71

Da li će minimalac povući ostale plate? "Ko je imao 32.000 dinara, imaće 35.000 ubuduće"

"Neminovno je da minimalac povuče ostale zarade"

  • 71
Radnik, povećanje plate, dinari

Foto: Shutterstock, Telegraf

Posle odluke Vlade, da i pored nedostatka konsenzusa, poveća minimalnu zaradu za 2.000 dinara, na 32.000 dinara, pitanje je da li će minimalac povući i ostale zarade.

Do sada, praksa je pokazala da je neminovno da minimalac povuče i ostale zarade, a za naš portal predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković ponovio da minimalna zarada povlači druge, koliko god privatni sekor to želeo ili ne.

- Ovim povećanjem od 2.000 dinara, računajte da će se povećati i ostale zarade. Oni koji su do sada imali 32.000 ili 33. 000 ići će na 35.000 dinara tako dalje - rekao nam je on.

Kako navodi, ne može neko da se ostavi na plati koja je u visini novog minimalca, ako se on sada povećava. U proseku, to bi značilo da će ostale zarade skočiti za oko isto 2.000 do 3.000 dinara.

- Privreda će dobiti povećano opterećenje  u jednoj neizvesnosti ove godine, i pitanju šta će biti sledeće. Međutim, shvatili smo potrebu da se na neki način pomeramo, pa smo prihvatili ponudu. S tim što se nadamo da će inflacja ostati u ovim okvirima u kojima je sada i da će doći do povećanja privredne aktivnosti neoporezivog dela zarade - rekao je Atanacković i naveo da to što je privreda dobila će značajno pomoći jer "nešto mora i da se da privredi koja to povećanje mora da iznese - rekao je on.

U tom smislu, osvrnuo se i na povećanje neoporezivog dela zarade, koje će dodatno stimulisati privredu. Naime, neoporezivi deo zarade biće povećan sledeće godine sa 16.300 na 18.300 dinara.

Podsećamo da je Unija tražila povećanje neoporezivog dela na 19.000 dinara, i da je Ministarstvo finansija ovakvim predlogom izašlo u susret njihovim zahtevima.

Konferencija minimalac SES

Predstavnici sindikata, poslodavaca i države posle današnjeg SES/Foto: Tanjug/Rade Prelić

Mali: Videćemo da li će biti i povećanja plata u javnom sektoru

 

Sačekaćemo kraj septembra i oktobar da vidimo kakvo je stanje u budžetu i da li ćemo i kojoj meri ići i sa povećanjem plata u javnom sektoru, kaže ministar finansija Siniša Mali i navodi da je još rano o tome govoriti.

On je na konferenciji za novinare posle sedncie Socijalno-ekonomskog saveta, upitan da li će biti i povećanja plata u javnom sektoru, rekao da će na osnovu realnog stanja moći da se govori o eventualnom povećanju plata u javnom sektoru.

Naglasio je da vlada svaku odluku zasniva na odgovornosti, prave se analize, sagledava stanje u privredi i među zaposlenenima.

Vlada Srbije je ranije danas presekla da minimalna zarada od naredne godine bude povećana sa 30.000 na 32.126 dinara. To je povećanje od 6,6 odsto u odnosu na ovogodišnji minimalac, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

To znači da će cena radnog sata u Srbiji poskupeti na 183 dinara. 

Predsednici sindikata čiji predlog za povećanje minimalne zarade za narednu godinu danas nije prihvaćen, rekli su da ovakvu zaradu prima u Srbiji između 350.000 i 370.000 građana i da će oni podneti najveći teret krize.

Video: Mali: Od 1. januara minimalac veći za 2.000, isnosiće 32.126

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • P.S

    14. septembar 2020 | 18:17

    Prvo resite klosare koji ne prijavljuju ljude.Kad to resite onda ce ovo imati smisla.Ovako povecali ste minimalac a klosari ne prijavljuju ljude.Ovo pricam jer radim u firmi koja ima nas trojicu i ni jedan nije prijavljen

  • Ihaaa

    14. septembar 2020 | 18:28

    Sunce ti zarko!! Moram napraviti plan i program sta cu sa ovih dodatnih 2 somica da radim! Nije naivno

  • Moravac

    14. septembar 2020 | 18:22

    Obustava rada odma i svi na ulicu dokle da im mi punimo dzepove

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>