• 0
 ≫ 

Kina i EU se dogovorile o zaštiti brendova, kažu da je to trgovinski udar

 ≫ 

Postojaće prelazni period za neke proizvode

  • 0
Supermarket, namirnice, prodavnica, trgovina, istek roka

Foto: Shutterstock

Evropska unija i Kina potpisale su sporazum o zaštiti naziva proizvoda u međusobnoj trgovini, počev od feta sira do Pisijan paste od pasulja, uoči izazovnih razgovora o trgovini, klimatskim promenama i ljudskim pravima na današnjem onlajn samitu.

Dve strane su se obavezale na poštovanje naziva 100 evropskih regionalnih prehrambenih proizvoda i 100 kineskih ekvivalenata, što znači, na primer, da će Kina dozvoliti da se pod imenom "šampanjac" prodaje samo penušavo vino iz Francuske, prenosi Rojters.

Kina je bila treće najveće tržište za poljoprivredne i prehrambene proizvode iz EU prošle godine, sa vrednošću od 14,5 milijardi evra (17,2 milijarde dolara).

Novi sporazum predstavlja trgovinski udar Evrope, jer američki, australijski ili novozelandski proizvođači više neće moći da koriste ta zaštićena imena pri svom izvozu u Kinu, mada se sporazumom predviđa prelazni period za određene vrste sireva, napominje britanska agencija.

Kineski predsednik Si Ðinping i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovaraće na samitu, zajedno sa šefom Evropke komisije i predsednikom Evropskog saveta, o više poreskih pitanja.

- Vreme je za stvarnu akciju da se reše neravnoteže i pokaže globalno liderstvo - napisao je uoči sastanka predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na Tviteru.

Evropski stav prema Pekingu se zaoštrio zbog novog korona virusa, za koji se tvrdi da navodno potiče iz Kine, i zbog novog kineskog zakona o bezbednosti u Hong Kongu, za koji Zapad tvrdi da smanjuje osnovna prava. EU želi takođe da se Kina jače obaveže u pogledu aktivnosti vezanih za klimatske promene, kao jedan od velikih zagađivača u svetu.

- Nadamo se da će Evropska unija pažljivo preispitati svoju karakterizaciju Kine kao sistemskog rivala. Konfrontiranje i rivalstvo neće svet učiniti boljim mestom za život - poručila je kineska diplomatska misija evropskom bloku na Tviteru, povodom stava EU da Peking postaje pođednako rival koliko i partner Unije.

Video: Ovako u Evropskoj uniji funkcioniše prevoz i trgovina pod ublaženim merama

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>