• 0

Fiskalni savet za povećanje neoporezivog dela zarade, a o minimalcu kažu: Minimalno utiče na budžet

"To je načelno smer koji podržavamo"

  • 0
Srbija grafikon rasta novac pare Foto: Shutterstock

 Fiskalni savet podržava najavljeno povećanje neoporezivog dela zarade u 2021. godini, izjavio je danas član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov povodom najave vlade da će taj iznos biti povećan sa 16.300 na 18.300 dinara.

Kaže da u Fiskalnom savetu načelno podržavaju smanjenje poreza i doprinosa na zarade, a pre svega kroz povećanje neoporezivog cenzusa, ali i da tek treba da vide konkretne brojke.

- To je načelno smer koji podržavamo. Za konkretne brojke moraćemo da vidimo kada izađe budžet kako će to da se složi. Mi ćemo raditi naše projekcije sad u oktobru, pa ćemo izaći sa tim, pretpostavljam da će i Ministartsvo finansija izaći - kaže Altiparmakov.

Dodao je da će se konkretne cifre razmatrati tek u oktobru.

Povodom odluke vlade o povećanju minimalne zarade za 6,6 odsto od 1. januara, Altiparmakov je napomenuo da pitanje minimalca nije pre svega pitanje za budžet, niti za javne finansije.

- To minimalno utiče na budžet. To je, zapravo, pitanje za privredu i poslodavce da li će i u kojoj meri moći to da isplaćuju. To je od sekundarne važnosti za budžet - naglasio je Altiparmakov.

Govoreći o penzijama, Altiparmarkov kaže da neće biti lako da se finansira najavljeno povećanje penzija od 5,9 odsto od 1. januara, ali da je ipak moguće.

Poručuje da švajcarska formula za usklađivanje penzija mora da se poštuje i u dobrim i u lošim vremenima.

Altiparmakov kaže da je kuriozitet švajcarske formule da ona ne prati najbliže privredna kretanja, tako da je prošle godine kada smo imali visoku stopu privrednog rasta ona davala 5,4 odsto povećanja, a sada kada, zapravo, imamo krizu ona daje više, tih nepunih šest odsto.

Naveo je da je stav Fiskalnog saveta da penzije, kao jedna od ključnih i ekonomskih i društvenih sistema, moraju da se usklađuju u skladu sa zakonom i u skladu sa sistemom.

Video: Mali: Penzije za 5,9 odsto veće od 1. januara 2021. godine

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>