• 4

Nerazumno ili ne, traže 50 miliona evra: Britanska naftna kompanija tužila Sloveniju

Vlasti, navodno, nisu dale dozvolu za ispitivanje

  • 4
Nafta, naftna platforma, bušotina, rafinerija Foto: Shutterstock

Britanska kompanija za istraživanje nafte i gasa Asent Risorsiz podnela je tužbu protiv Slovenije nakon što je od nje zatraženo da, pre nego što počne s frakingom u blizini izvora vode, izvrši procenu uticaja na životnu sredinu, što ona smatra nerazumnim zahtevom.

Tužba je podneta na osnovu britansko-slovenačkog bilateralnog sporazuma o ulaganju i multilateralnog Ugovora o energetskoj povelji, prenosi portal bne.intelinjuz sa sedištem u Berlinu.

U pismu Asenta upućenom u julu slovenačkoj vladi, advokati kompanije navode zahtev slovenačke Agencije za životnu sredinu (ARSO) nije zasnovan na preporukama slovenačkih stručnjaka, već na „proizvoljnoj i nerazumnoj“ oceni medijskog veb sajta Klajmit Houm NJuz.

Ekološka organizacija ''Prijatelji Zemlje'' iz Slovenije optužila je Asent Risorsiz za ugrožavanje snabdevanja pijaćom vodom u zemlji i pozvali novu slovenačku vladu da se ne povinuje pritisku. Asent je 2007. godine ušao u zajedničko ulaganje sa državnom slovenačkom kompanijom Geonergo za vađenje gasa na polju Petišovci, na severoistoku Slovenije.

U avgustu 2019, britanska kompanija je saopštila da se sprema da tuži Sloveniju i da će tražiti za 50 miliona evra za naknadu štete nastale zbog odbijanja vlasti da im izda dozvolu za korišćenje metode hidrauličkog lomljenja, koja je, kako tvrdi, potrebna za povećanje proizvodnje na gasnom polju Petišovci.

U aprilu ove godine, britanska kompanija je objavila da je završila razgovore sa potencijalnim finansijerom njenog sudskog postupka protiv Slovenije vezanog za projekat na gasnog polja Petisovci.

Asent je tada naveo da se značajan rast proizvodnje na polju Petišovci može postići samo kada partneri dobiju potrebne dozvole za ponovno stimulisanje sproizvodnje iz postojećih bušotina.

Slovenački upravni sud je nedavno odbio njihov zahtev da se poništi odluka ARSO-a , prema kojoj je za fraking tehnologiju stimulacije starih bušotina potrebno prethodno izvesti studiju uticaja na živonu sredinu i podzemne vode, dok bi korišćenje bušotina klasičnim načinom bilo neisplativo.

RTV Slovenija prenosi da, pošto Slovenija ni nakon više godina nije donela definitivnu odluku o dozvoljavanju frakinga, što investitori smatraju nerazumnim i otezanjem na njihovu štetu, odlučili su se za tužbu protiv države pred ad-hok arbitražom ako ne dođe do dogovora u roku od tri meseca.

Odluka o obaveznoj studiji uticaja na okolinu pre frakinga doneta je u vreme bivše vlade Mire Cerara, dok se sadašnja vlada Janeza Janše zalaže za smanjivanje uticaja nevladinih organizacija kao stranaka u postupku, za deregulaciju pri odobravanju licenci i podsticanje stranih investicija, kako bi se ublažile posledice korona krize, navode slovenski mediji.

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.S.

    14. septembar 2020 | 18:20

    Kome li su Englezi doneli dobro?!!

  • Antun-Tunja

    14. septembar 2020 | 18:10

    Opa, sad će Janezi vidjeti kako je se nositi sa tužbom/a,kao oni kad su tužakali i ucjenivali RH.Ništa osobno i zlobno, samo neka osjete,jer ova firma je močan i veliki igrač.Nas tužakali od mora do kopna,te od vina i vode do zraka malte ne.Neka V.B. ucjene i ne vrate ih u EU,jer postoje sve jači i znažnjiji signali o povratku iste. .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>