Upravo nam leže nova rata duga na naplatu: Za Titov kredit dajemo 11 miliona evra

Samo na kamatu odoše milioni evra

Josip Broz Tito, dolari Foto-montaža: Shutterstock, Wikimedia/Stevan Kragujević

Rano jutros Srbiji je stigla na red naplata da iz budžeta izdvoji 11 miliona evra. Reč je, o kako saznajemo, kreditu koji je Srbija uzela od Svetske bankeNjega je naša zemlja, uzela u vreme bivše SFRJ.

Ovo nije jedni dug koji ćemo morati da platimo ovog meseca,  u septembru smo već platili dospeli kredi od 75,3 miliona evra prema Pariskom klubu poverilaca. Čak 13 miliona evra bila je kamata.

Reč je o otplati obaveza po reprogramiranim dugovima, odnosno obavezi prema Svetskoj banci, koja dospeva svake godine (po Кonsolidacionom zajmu B).

Ove informacije potvrđene su za naš portal i iz Narodne banke Srbije iz koje su nam naveli da će se u periodu od 2020. do 2024. godine, godišnje otplaćivati oko 213 miliona evra, dok će se od 2025. godine godišnje otplaćivati oko 86 miliona evra.

Prema Pariskom klubu poverilaca, po planu otplate, obaveze dospevaju do 2041. godine, prema Svetskoj banci do 2031. godine, dok prema Кuvajtu obaveze dospevaju do 2034. godine

Sve te zajmove, uzimali su premijeri Josipa Broza Tita od svetskih kreditora tokom sedamdesetih i osamdesetih godina.

Video: Sa ovog mesta Tito je upravljao sudbinom Srba 65 dana

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zora

    15. septembar 2020 | 09:36

    Da vam verujemo , ua hahaha 🤣🤣🤣🤣🤣 koliko ste vi digli kredita i zasto . U koje svrhe ga trosite . Narod na rubu egzistencije . Ono malo sto gradite ima rok trajanja kao kineska roba . Tito je makar gradio i podigao zemlju iz pepela a , mahom nepismen narod , opismenio i dao sansu svima da se besplatno skoluju , kvalitetno lece , idu u pristojnu penziju sa 55 god. Radnici sa porodicama svake god.na more . Ko nije uspio brzo dobiti drustveni stan , mogao je kada god je hteo dici beskamatni kredit na 30 god. i sagraditi kucu . Sta vi danas nudite radniku ? Robovski status i strah , kada ce opet morati u rat . Vidljivo je sta smo sve izgradili ( nije fatamorgana ). Pa vi to jos niste uspeli sve sto je stvorio opljackati . Stvorio jaku i uglednu u svetu drzavu Nigde nam nije trebala viza. Okupio siromasan treci svet i pomogao im da se oslobode kolonijalizma i krenu u bolju buducnost . Vodio je humanu svetsku politiku , svima se nasao sa dobrim i mudrim savetima . Njegova sahrana govori ko je i kakav bio . Vi mozete arlaukati na njega kao divlje zveri . Za razliku od njega , bit cete u istoriju upisani crnim slovima . Gde vam je natalitet . Ma ,...

  • Nebojša

    15. septembar 2020 | 08:51

    Dragi moji, ti krediti su ulagani u privredu i vidljiv je svaki cent kojibje pozajmljen. I Tito i sve vlade do dolaska Kostunice su nas zaduzile 7.8 milijardi evra, a Milosevic svega 300 miliona USD. Tadic nas je za 4 godine zaduzio 10 milijardi EUR i dug se popeo na 18 milijardi, a ova vlast nas je zaduzila 9 milijardi evra od cega od Nove godine 4 milijarde. Iz ovoga je jasno sve ko nas je i za sta nas je zaduzio, a kredite ce vracati praunuci iz duznickog ropstva jer ne razvijamo domacu privredu nego strane investitore koji izvlace kapital sto je logicno i vracaju ga u maticne zemlje a ovde sekoristi jeftina radna snaga, a domaci poslodavci uglavnom ne mogu da plate ni taj minimalac s obzirom da drzava tolerise rad na crno, trgovinu na crno i uvoz i prodaju polovne opreme svih vrsta ukljucujuci i otpad automobile. Da toga nema bili bi savrsena drzava i sve kredite vrlo brzo vratili. Za uporedbu, sada Hrvatska duguje 41 milijardu evra, Srbija 27 milijardi a cela SFRJ je dugovala ako gledamo u evrima 17 milijardi ili 20 mlrd USD.

  • Koga vi

    15. septembar 2020 | 09:37

    U njegovo vreme bili smo srednje razvijena Evropska zemlja a danas smo Pakistan.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>