• 0

Prvi put je sada pod stare dane tkala stparsku ružu i bila najbrža: Da li su stari zanati isplativi?

Kolonija tkalja iz Sombora, Novog Pazara, Loznice i Pirota, okupila je prošle nedelje brojne posetioce i predstavnike diplomatskog kora na jednom mestu. Svi imaju istu poruku - treba starim zanatima vratiti staru slavu

  • 0

"Staparska ruža mora da bude lepa"/Telegraf.rs

Samo nekoliko staparskih ćilima nekada je bilo dovoljno da trgujete i da kupite jutro plodne zemlje. Danas, ne koštaju ni blizu toliko, ali je njihov značaj ipak neprocenjiv.

Ćilimi su najčešće prepoznatljivi po vencima cveća i ruža, koje su vešte staparske tkalje podigle na nivo narodne umetnosti. Simbol staparske ruže gotovo je nezamenjiv. 

Toga su i te kako svesne vredne žene, koje godinama učestvuju u staparskoj Tkačkoj koloniji i svojim veštinama i radom čuvaju od zaborava ovu vrednu kulturnu baštinu i daju sve od sebe da ćilimi iz Srbije obiđu svet.

Zato im nije teško da iz jednog kraja zemlje odu u drugi kako bi učestvovale u nezi ove tradicije.

Dok neumorno upija savete i usvaja tehniku, jedna gospođa našla je vremena da nam se pohvali da je prvi put na Koloniji, ali da talenat nije upitan.

- Staparska ruža mora da ispadne lepa, morate dase potrudite. Vidite, nije teško - pokazuje nam Ivin Saranfiljka koja je došla iz Šapca u Sombor samo za ovu prliku.

Oduševljena zanatom koji tek uči/Foto: telegraf.rs

Inače, dolazi ispred Invalida rada Šabac, i iako je prvi put na Koloniji, kaže nam da je oduševljena. Zadovoljna je i edukatorima koji su, navodi, na pravi način objasnili kako se to radi.

Na pitanje da li je teško kaže:

- Treba imati volje i strpljena. Nije teško dok ne naučite, ali čim savladate tehniku, više nije teško - priča ona.

Kako se i sama bavi tarim zanatom, tzv. pustovanjem vune, navodi da svaki zanat može da bude zanimljiv: - Volela bih da se to uvede u škole, da se na zaborave zanati. Mislim da bi trebalo da ih prenesemo na mlade -

A da li je stari zanat isplativ?

- Pa, ja radim iz hobija, ali žene kažu da je isplativ u smislu da se dopune primanja, ana primer penzije - kaže naša sagovornica koja inače od vune pravi originalne igračke za decu.

Zahvaljujući Etno-mreži, u saradnji sa NALED-om i gradovima Sombor, Pirot i Novi Pazar, uz podršku ambasada Kanade i SAD, tradicija je stavljena u službu lokalnog razvoja i osnaživanja žena. Tako su staparski, pirotski i pešterski ćilimi deo poklona koje zvaničnici naše zemlje daruju saradnicima prilikom diplomatskih susreta. Opširnije u našem posebnom tekstu OVDE. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>