• 6
 ≫ 

Potpisan sporazum između DFC, EXIM, Beograda i Prištine: Auto-put mira otvara nova radna mesta

 ≫ 

Kako je saopšteno, DFC i EXIM planiraju da kasnije ovog meseca pošalju delegacije u Beograd i Prištinu kako bi se ostvario napredak u radu na Auto-putu mira i na drugim projektima

  • 6
auto-put potpisivanje sporazuma

Foto-ilustracija: Pixabay,Tanjug/Andrija Vukelić

Američka Međunarodna finansijska razvojna korporacija (DFC) i Izvozno-uvozna banka SAD (EXIM) potpisali su sporazume o namerama (LOL) sa Beogradom i Prištinom, u cilju pomoći u finansiranju izgradnje Auto-puta mira, koji će povezivati Niš i Prištinu.

Kako je saopšteno iz DFC i banke EXIM, potpisani sporazumi nisu obavezujući i biće praćeni standardnim radnjama pre nego što finansiranje projekta bude zvanično uspostavljeno.

- Auto-put mira doprineće ekonomskom razvoju i regionalnoj integraciji, povezivanjem Niša i Prištine - kazao je predstavnik DFC Adam Bouler, dodajući da će taj projekat "služiti kao moćan simbol novih, transformišućih odnosa" Beograda i Prištine.

On je dodao da je DFC u saradnji sa EXIM posvećena napretku mirovnog procesa, investiranjem u projekte koji donose nova radna mesta i održive ekonomske koristi za obe strane. Predsedavajuća EXIM banke Kimberli A. Rid rekla je da je Auto-put mira značajan korak u ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine.

- Pohvaljujem rad predsednika Trampa i cele administracije na ovom istorijskom sporazumu... Izvozno-uvozna banka SAD je posvećena podršci procesa koji donose napredak ekonomskom razvoju i zapošljavanju u regionu i podržava američki izvoz i radnike - istakla je.

Kako je saopšteno, DFC i EXIM planiraju da kasnije ovog meseca pošalju delegacije u Beograd i Prištinu kako bi se ostvario napredak u radu na Auto-putu mira i na drugim projektima. DFC će se takođe posvetiti radu na terenu u sklopu otvaranja svog prvog predstavništva u regionu.

Stalno predstavništvo DFC u Beogradu olakšaće sprovođenje primarnih projekata, kao što je Auto-put mira, koji će dovesti do stvaranja novih radnih mesta i ekonomskog rasta u regionu, dodaje se u saopštenju.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Любитель

    16. septembar 2020 | 08:47

    Колико ће то нас да кошта?

  • hogar

    16. septembar 2020 | 08:45

    potpuno nepotreban auto put za Srbiju vazan je samo za siptate zbog njihovog povezivanja.. i jos mi treba da im placamo i to..... ugovor je katastrofalan i neko ce morti da odgovori za to

  • Zeljko

    16. septembar 2020 | 08:48

    Auuuuuuuu, pa gde mu ime nadjoste.... auto put mira..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>