• 0

Pobeda Kine u ratu sa Amerikom: Carine nisu legalne

Odbor je odluku doneo nakon što je Kina podnela žalbu zbog restrikcija na uvoz uvedenih od strane SAD

  • 0
biznis, trgovina, potrošnja, platforma Foto: Shutterstock

Odbor za rešavanje sporova pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji presudio je protiv većine carina koje su SAD uvele na robu iz Kine.

Odbor je saopštio da mere SAD krše ključne principe međunarodne trgovine i uslove pod kojima Vašington pristupa Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Portparol kineskog ministarstva trgovine je pozdravio presudu, koju je ocenio kao "objektivnu i fer". On je rekao da se Kina nada da će SAD u potpunosti uvažiti odluku Svetske trgovinske organizacije.

Predstavnik američkog ministarstva trgovine Robert Lajthajzer kritikovao je odluku odbora i rekao da je Svetska trgovinska organizacija "potpuno neadekvatna da zaustavi kineske štetne tehnološke prakse".

On je rekao da SAD mora da bude dozvoljeno da se brane protiv nepoštenih trgovinskih praksi i da administracija predsednika Trampa neće dozvoliti da Kina koristi Svetsku trgovinsku organizaciju kako bi iskoristila američke radnike i kompanije.

Odbor je odluku doneo nakon što je Kina podnela žalbu zbog restrikcija na uvoz uvedenih od strane SAD. SAD imaju pravo da ulože žalbu na odluku u roku od 60 dana.

Video: Ovako u Evropskoj uniji funkcioniše prevoz i trgovina pod ublaženim merama

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>