• 0

Grci produžili trajanje bitne mere: PDV smanjen sa 13 na 5 odsto

Još pola godine podsticaja...

  • 0
Vrahos, Grčka, more, plaža, sunce, pesak, odmor, letovanje, Vrahos / Foto: Shutterstock

Sve zemlje koje se oslanjaju turizam su ove godine loše prošle, i sa ekonomske i sa zdravstvene strane. Želja da se oporavi ekonomija podstakla je navalu turista u momentima kada je došlo do ublažavanja mera, ali je onda došlo i do novog rasplamsavanja virusa u tim predelima.

U sklopu mera koje treba da oporave teško pogođenu privredu, Vlada Grčke je proteklog vikenda odlučila da će dodatno podržati turizam, tako što se će produžiti meru smanjenog PDV-a do kraja aprila 2021, pa će ona umesto 13 iznositi 5 odsto. Smanjena stopa za kafu i bezalkoholna pića u iznosu od 13% takođe važi još pola godine.

Grčka je jedan od glavnih konkurenata Hrvatske, u kojoj ova mera jeste uvedena, ali sa kraćim rokom trajanja. Osim ovih smanjenja, Grci su smanjili stopu doprinosa za tri postotna boda, što će radniku na godišnjem planu uštedeti 158, a firmi oko 300 evra. Tu je i novi program za stvaranje radnih mesta tokom pandemije.

Video: Laguna Giola: Prirodni i jedinstveni bazen Tasosa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>