• 0
 ≫ 

Holandija se zadužuje i 2021. da bi sačuvala radna mesta: Trećina zaposlenih trpi posledice krize

 ≫ 

Prema aktuelnoj anketi, više od 50% ispitanika očekuje da će se ekonomska kriza pogoršati sledeće godine

  • 0
Amsterdam Amsterdam / Foto: Pixabay

Sada nam je već vrlo jasno da se svet neće oporaviti tako lako od korona virusa i ekonomske krize kakvu ne pamti moderan svet, pa je tako i holandska Vlada donela odluku da i 2021. ublaži posledice krize izdašnom državnom potrošnjom, uprkos pogoršanom stanju javnih finansija.

Ovaj plan je, inače, deo predloga budžeta za 2021. godinu. Holandski kralj Vilem-Aleksander je u godišnjem obraćanju rekao da je "u ovim nesigurnim vremenima Vlada odlučila da neće smanjivati potrošnju, već će investirati u sigurnost radnih mesta, mreže socijalne sigurnosti i snažniju privredu".

Kako se dalje navodi, budžetski manjak bi ove godine trebalo da skoči na 7 odsto BDP-a, a sledeće godine da se smanji za 4%. Javni dug bi u 2021. trebalo da naraste na 60% bruto domaćeg proizvoda, jer će Vlada nastaviti da isplaćuje podršku kompanijama koje je pogodila kriza, kako bi radna mesta bila sačuvana.

Vlada Holandije je nakon višegodišnje štednje uspela da 2019. ostvari budžetski suficit od 2 odsto BDP-a, kao i da smanji udeo javnog duga u BDP-u na 49 procenata. Ipak, poverenje u privredu je znatno oslabilo otkako je nastupila pandemija.

Prema aktuelnoj anketi, više od 50% ispitanika očekuje da će se ekonomska kriza pogoršati sledeće godine, a oko 33 odsto zaposlenih u Holandiji navodi da kovid-19 ima negativni uticaj na njihov posao.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>