• 2

Koje nacije najviše rade? Iznenadićete se ko nije ni u prvih 10 na listi

Azija odnosi pobedu, dok se otprilike najmanje rade u EU

  • 2
posao Foto: Pixabay

Na štetu radnika, a u korist poslodavaca - prošlo je vreme kada je postojalo striktno radno vreme, barem kada govorimo o privatnom sektoru. Ostajanje na poslu nakon isteka radnog vremena se često podrazumeva, iako tako nešto ne stoji u ugovoru koji je zaposleni potpisao.

Vremenom je svuda u svetu, pa i kod nas, došlo do rasta u radu, ne samo nakon radnog vremena, već i vikendom, a posebno subotom. U 2019. su, na primer, veći udeo zaposlenih koji rade i subotom imale Crna Gora, Turska, Severna Makedonija i Grčka, a veći udeo žena koje rade tim danom imale su Turska, CG i Severna Makedonija.

Kakva je situacija u svetu, gde se najviše radi? Prema analizi sajta ourworldindata.org, na godišnjem nivou se najviše radi u Kambodži i Bangladešu (2.400h), ispod su Vijetnam, Pakistan, Tajland, Malezija, a onda idu Indija, Južna Afrika i Hong Kong, sa 2.200 sati tokom 12 meseci.

Između 2.200 i 2.000 radnih sati godišnje beleže Meksiko, Južna Koreja, Filipini, Šri Lanka, Indonezija, Poljska, Rusija. U opsegu od 1.800 do 2.000h, nabrojani u odnosu na to gde se najviše radi, jesu: Malta, Letonija, Izrael, Sveta Lucija (Karibi), Island, Jermenija, Turska, Kipar, Irska.

Na samoj granici koja podrazumeva 1.800 sati rada godišnje nalaze se zemlje kao što su SAD, Argentina, Kolumbija, Češka, a odmah ispod su Japan, Brazila, Španija, Velika Britanija. U Bugarskoj i Švedskoj se radi oko 1.700 sati godišnje, a 1.600 sati u Švedskoj i Urugvaju.

Bangladesh, Bangladeš, tekstilna industrija Bangladeš / Foto: Tanjug/AP

Ako se pomerimo korak ispod dolazimo do 1.500h rada za 12 meseci, koliko se radi u Belgiji, Švajcarskoj Sloveniji. Za oko sto sati manje rade Luksemburžani i Francuzi, a otprilike 1.400 sati rade Holanđani i Nemci.

Na osnovu podataka, zaključujemo da se ipak najviše radi u Aziji. A kakav je gde osećaj ličnog zadovoljstva, u odnosu na mogućnosti i uslove života?

Skala koju je postavila pomenuta analitička firma ide od 0 do 10, ali niko nije dosegao vrhunac. Životom su najviše zadovoljni Norvežani koji su upisali sedmicu na skali, a odmah ispod njih su Kanada, Izrael, Kostarika i Australija. Potom slede SAD i Belgija.

Slede Brazil, Italija, Saudijska Arabija, Tajland, Japan. Negde na sredini liste su Nigerija, Kina, Malezija, Hong Kong, Butan, Venecuela, a kako se spuštamo ka broju 4 - idu Indija, Uganda, Egipat. Najmanje su zadovoljni životom u Avganistanu.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤐🤐🤐

    17. septembar 2020 | 12:17

    Ima nekih koji rade i 25 sati dnevno, cak i drzavu vode. Onda mozes misliti kako produktivno radi kad mora toliko da rinta.

  • R9

    17. septembar 2020 | 11:43

    Pa kad rade glupo, onda moraju vise da rade. Ja u firmi radim 4 dana od 19 do 01 i sasvim je uredu. Radite pametno, a ne mnogo...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>