• 3
 ≫ 

Napravili šemu za prisilan rad, pukla svetska bruka: Da li gledate etikete vaše odeće?

 ≫ 

Posle Amerike, reaguju i druge zemlje, cena pamuka odmah pala

  • 3
pamuk

Foto: Pixabay

Švedski modni gigant H&M prekinuo je saradnju sa proizvođačem pamuka Huafu Fashion. Navodno, posao je prekunut zbog optužbi za prisilan rad koji uključuje etničke i verske manjine iz kineske provincije Sinđijang.

Modni prodavac je precizirao da ne radi ni sa jednom fabrikom konfekcije u tom regionu i da više neće dostavljati pamuk iz Sinđijanga, koji je najveće kinesko područje za uzgajanje pamuka. Izveštaj centra Australijskog instituta za stratešku politiku (ASPI), ukazao je na H&M kao jednog od korisnika programa gde je zabeležen prisilan rad u fabrici u Anhuiu.

Međutim, H&M je u izjavi rekao da nikada nije imao veze sa fabrikom u Anhuiju, niti Huafuovim operacijama u Sinđangu. H&M je priznao da ima "indirektnu poslovnu vezu sa jednim pogonom" u mestu Shangiu u provinciji Zhejiang, koje pripada kompaniji Huafu Fashion. - Iako u tom pogonu nema indikacija za prisilni rad, odlučili smo da, dok ne dobijemo više informacija oko navoda o prisilnom radu, u narednom narednom periodu ukinemo svoj indirektni poslovni odnos sa Huafu Fashio, bez obzira na jedinicu i provinciju - rekli su.

Kompanija je takođe navela da je sprovela istragu u svim fabrikama odeće sa kojima rade u Kini, s ciljem da se osigura da one ne zapošljavaju radnike ... "na način kao što se izveštava, da postoje šeme zapošljavanja gde je beležen prisilan rad".

Oglasili su se i predstavnici vlasti u Kini, koji navode da je kritika koja se odnosi na njih politički motivisana i zasnovana na lažima o tome šta se dešava u ogromnim objektima koje je izgradila.

Podsetimo, američke vlasti su saopštile da će zabraniti neke kineske proizvode, uključujući uvoz pamuka, odeće i proizvoda za kosu, iz Sinđijanga zbog straha da su na njima radili radnici koji su bili prisiljeni na rad

Kina je potez nazvala "maltretiranjem", a optužbe za prisilni rad odbacila kao "potpunu izmišljotinu".

Kina proizvodi oko jedne petine svetskog pamuka, uglavnom u Sinđijangu. Takođe je najveći svetski uvoznik vlakana, koje uvozi i iz SAD. Cena fjučersa za pamuk na robnoj berzi u Džengdžou posle toga pala je 4,5 posto, na 12.365 juana (1.804,90 dolara) po toni.

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    17. septembar 2020 | 12:06

    A uuu, kako se zapadni prevaranti udružuju protiv Kine i Rusije.

  • H&J

    17. septembar 2020 | 12:07

    Ni ja njihov bofl više neću da kupujem.

  • FANTOM

    17. septembar 2020 | 15:21

    I opet će da izgube kao SAD što su uveli Kini carinsku zabranu. Opet ujdurma i smrad koji dolazi Atlantikom i zagađuje one kojima taj smrad miriše.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>