• 0

Nikad niže cene u srcu Dalmacije: Apartman već za 30 evra, turisti iz ove zemlje su "najhrabriji"

Najveći danak koroni i crvenim listama platio je hotelski smeštaj

  • 0
Makarska Makarska / Foto: Pixabay

Na sajtu Booking.com se za prošli vikend moglo naći dosta apartmana na Makarskoj rivijeri po ceni do 35 evra za noć za dve osobe, tačnije, takvih kapaciteta je oko 60. S druge strane, na Airbnb-u, platformi s manjim provizijama, pa automatski i nižim cenama - takvih apartmana je duplo više, dakle 120.

Gotovo 80 apartmana nudi se po ceni do 30 evra za dve osobe, što su najniže cene u poslednjih 20 godina, piše Slobodna Dalmacija. Treba napomenuti da su kratki boravci (do tri dana) uvek bili do 30 posto skuplji, što sada nije slučaj, a drugo, na pomenute cene idu i provizije, pa su neto cene još niže.

Uprkos svemu, sezona jenjava, mada još nije kraj. Iz Turističke zajednice izlaze s podacima koji kažu da turista i dalje ima. Tako je 10. septembra u Makarskoj boravilo skoro 2.500 njih, što je 31,7% u odnosu na prošlu godinu.

Najveći danak koroni i crvenim listama platio je hotelski smeštaj, gde se beleži svega 22 posto prošlogodišnjeg prometa, a u porodičnom smeštaju situacija je nešto bolja, s popunjenošću od 35 posto. U kampovima se odmara 31 posto gostiju od prošle godine.

Po strukturi gostiju, kako piše Slobodna Dalmacija, očekivano prednjače Poljaci, kojih je gotovo 1.000 u Makarskoj, što je 64 posto u odnosu na lani.

Čeha je 41 posto, odnosno oko 300, a Ukrajinaca je čak neznatno više nego 2019. godine. Ipak, kako su brojke male (ni punih 300 ljudi iz Ukrajine), jasno je da njihova treća pozicija u stvarnosti ne znači puno. Šveđani su na četvrtom mestu, Bosanci na petom, pa onda slede Hrvati.

Portal SD dalje tumači tržišta koja su stavila Hrvatsku na crvenu listu. Nemaca nešto i ima u Makarskoj, iako su brojke male - oko 120. Nemačka Vlada daje odrešene ruke poslodavcima da sami propisuju mere za "povratnike s odmora u Hrvatskoj", pa mnogi odustaju jer im se višenedeljni karantin bez plate ne čini kao dobra opcija, dok drugi strahuju čak i za samo radno mesto.

U relativnim brojkama, to znači 14 posto Nemaca od istog datuma prošle godine. Austrijanaca u Makarskoj gotovo da nema, kao ni Mađara: svega 4 do 5 odsto, što znači da su ozbiljno shvatili odluke svojih Vlada.

Video: Kolona od nekoliko kilometara na hrvatskoj granici: Turisti naglo prekidaju odmor i beže

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>