• 12

Mali: Povećanje penzija od 2021. godine biće 5,9%, priliv PDV-a iznenadio

Ove nedelje smo izašli i sa predlogom o povećanju minimalne zarade, za više od 2.000 dinara - kaže ministar finansija

  • 12
Siniša Mali, sindikati

Siniša Mali / Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar finansija Siniša Mali gostovao je danas na televiziji Prva i najavio povećanje penzija i plata u javnom sektoru od 1. januara sledeće godine.

Kako je dalje naveo, 12,5 odsto našeg BDP-a bilo je usmereno na privredu i očuvanje radnih mesta. - Ćup nemamo, ali odgovorno vodimo računa o svakom dinaru - kaže Mali.

"Nastavlja se trend oporavka"

Kako kaže Mali, 15. septembra smo imali prilive od domaćeg PDV-a - 1,6 milijardu dinara više nego što je bilo planirano, što znači da se trend oporavka nastavlja. Takođe, uvozni PDV nam raste.

- Ove nedelje smo izašli i sa povećanjem minimalne zarade, za više od 2.000 dinara - kaže Mali, i dodaje da će minimalna zarada sada biti preko 30.000 RSD, što je uspeh u odnosu na period kada je minimalac bio oko 15.000 dinara.

- Nemamo masovna otpuštanja, niti zatvaranje fabrika i pogona, čak imamo rekordno nisku stopu nezaposlenosti - dodaje ministar i kaže da je veoma važno za našu ekonomiju što se uskoro očekuje vakcina i što ovde dolazi Američka razvojna agencija.

Ministar kaže da u ovom trenutku nema odgovor na pitanje koliko će biti povećanje plata u javnom sektoru. Takođe, još se ne zna da li će biti trećeg paketa mera. Ministar dodaje da se radi na budžetu za 2021. godinu.

Mali kaže da je prvu svoju platu dobio 1992. godine, kada je počeo da radi sa ocem, a onda se nadovezao na projekat "Moja prva plata", za koji mogu da se prijave svi mladi uzrasta do 30 godina, bez radnog iskustva, sada i preko Vajber zajednice.

- Oko 2 milijarde dinara iz budžeta smo izdvojili za ovaj projekat. Planirali smo da ovim putem oko deset hiljada mladih dobije posao - ističe ministar.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    Mali postao veliki

  • Cc

    Sta ja da radim sa 2000

  • Damnjan

    Dakle ,povećali ste porez na imovinu ,struju a od čega postižete plate administraciji

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke