• 1

Top 6 zemalja koje nude vize da radite na daljinu: Jedna nam u komšiluku

Ako ne želite fiksno radno vreme i mesto, a volite da putujete i istražujete, trebalo bi da razmotrite ove svetske destinacije koje nude dobre mogućnosti za rad u inostranstvu

  • 1
Frilenser, rad od kuće, laptop, rad u prirodi

Sve je više frilensera širom planete / Foto: Shutterstock

Digitalni nomadi su u porastu širom sveta, što je naročito došlo do izražaja tokom korona krize. Ispostavilo se da rad na daljinu može biti veoma efikasan, a ako niste osoba koja može dugo da boravi na jednom mestu i da prati stroža pravila poslovanja, onda su vize za digitalne nomade vaš sledeći korak.

Sve više zemalja nudi tu opciju, a CNBC izdvaja neke od njih, među kojima je i Hrvatska. Takođe, treba pomenuti da je, prema aktuelnom istraživanju, Beograd proglašen za jednu od omiljenih destinacija digitalnih nomada: kako zbog dobrog interneta i niskih cena života, tako i zbog lepote i raznolikosti grada.

Nikolas Blum, ekonomista sa Stenford Univerziteta, previđa da 42% radne snage u SAD trenutno radi od kuće, puno radno vreme. Takođe kaže da se ti radnici neće skoro vratiti u kancelariju.

CNBC predlaže 6 destinacija koje su, kako kažu, idealne za digitalne nomade zbog relativno uspešnog upravljanja pandemijom, nižih troškova života i mirnijeg stila življenja.

Angilja (Angvila ili Ostrvo zmija) je britanska prekomorska teritorija u Malim Antilima koja nudi vizu za digitalne nomade još od 21. avgusta, a do sada je prijavila samo 3 slučaja pozitivna na kovid-19. Kako se navodi, ovo ostrvo sada traži novu klijentelu, koja će se tu naseliti i raditi, budući da je turizam u minusu. Tromesečni boravak tu pojedinca košta oko 1.000 dolara, a samo 500 dolara više košta boravak za četvoročlanu porodicu.

Barbados

Barbados / Foto: Pixabay

Oni koji žele da neko vreme žive i rade "preko" takođe mogu da konkurišu za vizu za Barbados. Viza "12-month Barbados Welcome Stamp" je uspostavljena 30. juna ove godine, a do sada se za nju prijavilo oko 1.350 ljudi, čak 40 odsto iz SAD. Važi godinu dana od datuma kada stignete na ovo mesto, a na ostrvu postoji besplatan Wi-Fi u kafićima, restoranima, javnim bibliotekama i parkovima.

Sledeća destinacija su Bermudi, prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva u severnom Atlantskom okeanu, udaljena 975 km od obale SAD. Zahtev za vizu košta 263 dolara po osobi, a nomadi moraju biti zaposleni u firmi koja nije iz ovog mesta. Pozivaju porodice, kućne ljubimce, garantuju dobre uslove u privatnoj školi za decu.

Na četvrtom mestu je Gruzija, za koju mogu aplicirati kandidati iz 95 zemalja sveta. Oni su negde u julu promovisali program "Remotely from Georgia", a do 5. avgusta se već prijavilo oko 2.700 ljudi. Za Gruziju vam ne treba viza, a u toj zemlji na taj način možete ostati godinu dana. Nomadi mesečno moraju da zarađuju najmanje 2.000 dolara, i da pristanu na karantin od 12 dana kada uđu u zemlju. Prestonica Tbilisi nudi niske troškove života.

Talin, Estonija

Talin, Estonija / Foto: Pixabay/Makalu

Estonija je sledeća na listi dostupnih zemalja za digitalne nomade, a ova zemlja je lansirala program "Digital Nomad Visa", koji traje 12 meseci. Iako deluje da je to učinjeno tokom pandemije, taj program zapravo postoji već neko vreme. Aplikacije prolaze kroz "ruke" Estonske ambasade ili konzulata, a taj proces može trajati do 30 dana. Kandidati moraju mesečno da zarade barem 3.500 evra.

Na listi se našla i zemlja iz našeg komšiluka, Hrvatska. Ministar Andrej Plenković je prošlog meseca najavio da bi zemlja uskoro mogla da postane vrlo pristupačna digitalnim nomadima. Taj plan je rezervisan za 2021. godinu.

 

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kasna jesen

    19. septembar 2020 | 10:24

    Tajland je prepun sa digitalnim nomadima,ima ih prilicno iz srbije

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>