• 3

Dan jednakih zarada: Žene u Srbiji zarađuju i do 16 odsto manje od muškaraca

Prvi put se u svetu obeležava dan jednakih zarada

  • 3
Ko je bolji lider: muškarac ili žena?

Foto: Shutterstock

Platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji iznosi u proseku od 11 do 16 odsto u korist muškaraca, evropski prosek 16,3 odsto, dok globalno on iznosi 23 odsto.

Povodom 18. septembra - Međunarodnog dana jednakih zarada, koji se ove godine prvi put obeležava u svetu, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, podsetila je da su žene u Srbiji dvostruko više angažovane u neplaćenim kućnim poslovima, brizi o domaćinstvu i drugim članovima porodice.

- Uradili smo prvu ekonomsku analizu neplaćenih poslova i došli do podatka da kada bi se tim poslovima pridodala ekonomska vrednost, žene bi zarađivale 546 evra za njihovo obavljanje. Epidemija korona virusa je dodatno osvetlila koliki teret žene preuzimaju na sebe - od brige o domaćinstvu, do rada u manje plaćenim oblastima kao što su prehrambena i tekstilna industrija, službe socijalne i zdravstvene zaštite, dok ih u najplaćenijim sektorima poput IT industrije ima malo - rekla je ona.

Potpredsednica Vlade dodala je i da razlog za manju aktivnost žena na tržištu rada leži upravo u obavljanju ovih neplaćenih poslova kod kuće.

- Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o članovima porodice, u odnosu na četiri odsto muškaraca. Teže im je da usklade privatne i poslovne obaveze, a o slobodnom vremenu za sebe da ne govorimo. To su patrijarhalni obrasci koje moramo da menjamo - zaključila je Mihajlovićeva.

A koliko zaista koštaju kućni poslovi, i kojom metodologijom se to računa, čitajte u našem posebnom tekstu OVDE. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raspucin

    18. septembar 2020 | 12:51

    Ma muskarcima treba ukinuti plate, zabraniti da rade i da se bave sportom, zene treba da budu predsednici premijeri ministri direktori itd ali i na mesalici da rade da kopaju kanale, koliko vidim samo se bore za ova tri mesta, a jednakosti na mesalici nema ili nisam dobro razumeo

  • nikolas

    18. septembar 2020 | 12:34

    U BOGATOJ SVICI ZENE ISTO IMAJU I DO 30 PROCENATA MANJE PLATE OD MUSKARACA I BORE SE ZA SVOJA PRAVA!!! DOBRO JE STO SE CENI DALI STE U BRAKU ILI NE!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>