• 0

Kriza nije omela strane direktne investicije: Za pola godine u Srbiji priliv od 1,5 milijardi €

Interesantan je podatak da je u spoljnotrgovinskoj razmeni usluga ostvaren suficit od pola milijarde evra, što je gotovo za trećinu više nego u uporednom periodu iz 2019. godine

  • 0
Novac, pare, berza, grafikon, ekonomija

Foto: Shutterstock

Srbija je, uprkos nepovoljnom međunarodnom okruženju zbog globalne zdravstvene krize kovid-19, nastavila da beleži snažan neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) i u 2020.godini.

U prvom polugodištu ove godine, neto priliv SDI iznosio je 1,5 milijardi evra, odnosno visokih 6,7 procenata bruto domaćeg prozivoda, objavljeno je u najnovijem izveštaju Ministarstva finansija o tekućim makroekonomskim kretanjima. Pored široke rasprostanjenosti po delatnostima, sve je veća geografska diversifikacija priliva SDI.

Sedmogodišnja evroobveznica u vrednosti od 2,0 milijarde evra emitovana u maju 2020, kako se precizira, zabeležena je kao snažan priliv portfolio investicija. U izveštaju se, takođe, navodi da je bruto domaći proizvod zemlje u prvih šest meseci pao za 0,8 procenata, kao direktna posledica smanjenja privredne aktivnosti u drugom tromesečju zbog primene zdravstvenih mera usled epidemije.

U prvoj polovini 2020, deficit tekućeg računa platnog bilansa iznosio je 1,3 milijarde evra, i manji je za 166,2 miliona evra u odnosu na isti period 2019. Deficit na računu robe i usluga je iznosio 2,1 mlrd evra u posmatranom periodu i na međugodšnjem nivou je ostao gotovo nepromenjen, tj. niži je za 8,6 miliona evra.

Interesantan je podatak da je u spoljnotrgovinskoj razmeni usluga ostvaren suficit od pola milijarde evra, što je gotovo za trećinu više nego u uporednom periodu lani. Tome je najviše doprineo rast suficita u IKT uslugama, ali i manji pad izvoza turističkih usluga od uvoza. Lični transferi novca iz inostranstva bili su manji za 22,5 procenata u odnosu na isti period 2019.

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>