• 1
 ≫ 

Dve kompanije koje su ukrale "slavu" koroni na Balkanu: Za nekoliko sati, izvretele se milijarde

 ≫ 

I pored rekordnog pada BDP, dobre vesti iz IT sveta

  • 1
Rimac, hrvatska, igrica

Foto: Shutterstock, Pixabay

Raste broj zaraženih od korona virusa, ali su komšije juče imali drugu temu koja je potpuno zaokupirala sve tamošnje medije, ali i šire. I pored rekordnog pada BDP-a na koji je korona uticala, hrvatske tehnološke kompanije beleže istorijski uspeh i to na globalnom nivou. 

Sve to u hrvatskoj privredi dogodilo se za svega nekoliko sati. S jedne strane, kompanija Nanobit je prodata švedskom gejmerskom divu za impresivnih milijardu kuna, a uz to se pojavila informacija i da je kompanija Rimac Automobili u finalnoj fazi dogovora sa VW grupom oko preuzimanja Bugatija.

Naime, zagrebačka  gejmerska kompanija Nanobit prodata je švedskoj Stillfront grupi. Kupovina će se, piše u saopštenju, sprovesti u dve tranše. Stillfront će najpre kupiti 78% udela za 100 miliona dolara, a kasinije, posle dve godine, kupiće ostatak u Nanobitu, po ceni koju budu odredile finansijske godine 2021. i 2022. Ukupan iznos koji će Stillfront platiti na kraju transakcije biće do 148 miliona dolara, prilagođeno za stanje gotovine.

Stillfront je vodeća free-to-play kompanija koja okuplja 14 gejming studija širom sveta. Zapošljavaju više od 800 radnika, a glavna tržišta su SAD, Nemačka, Bliski istok i Severna Afrika, kao i Francuska i Kanada. Sedište je u Stokholmu, a kompanija je izlisirana na Nasdaqu.

Nanobit je osnovao Zoran Vučinić pre 12 godina, a danas kompanija zapošljava 125 osoba koji kreiraju igre koje su preuzete više od 145 miliona puta. Sada, najavljuju da će im ova transakcija omogućiti da dobiju dodatni zamah koji će omogućiti nastavak rasta, razvoj novih ambicioznih planova i projekata. Sedište firme ostaje u Zagrebu.

Pored ove, stigla je i vest, kao što je Telegraf Biznis preneo, da će hrvatski Rimac Automobili da preuzmu Bugati. Navodno, porednik bi trebalo da bud ePorše koji već ima udela u Rimcu, a u čijem portfelju se već nalaze sva tri automobilska brenda. Ideja je, pišu mediji, da Rimac poseduje vlasništvo nad Bugatijem preko Poršea.

Gotovo svi mediji su kontaktirali i Nanobit i Rimac Automobile ali su ostali bez detalja oko ove dve informacije.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>