• 0

Šveđani daju 148 miliona dolara za zagrebački Nanobit, firma ostaje u Hrvatskoj

Zagrebački proizvođač video igara, najveći u toj zemlji, osnovan je pre 12 godina. Specijalizovan je za igrice na iOS i Android platformama, a ima i dve dodatne kancelarije: u Budimpešti i Bukureštu

  • 0
mobilni, igrice

Foto: Pixabay

Švedski proizvođač mobilnih igara, "Stillfront grupa", preuzeo je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara. Ipak, kako kaže jedan od osnivača firme, Alan Sumina, ona ostaje u Hrvatskoj.

Transakcija će se realizovati u nekoliko faza. Prva od njih je uplata 100 miliona dolara vlasnicima Nanobita i preuzimanje 78 odsto udela u najvećem hrvatskom proizvođaču igara, prenose Nezavisne novine.

U naredne dve godine, Šveđani će kupiti ostatak udela u Nanobitu po ceni koja će zavisiti od kretanja dobiti pre kamata, poreza i amortizacije u 2021. i 2022. godini.

"Stillfront" je jedan od najvećih proizvođača free-to-play igara. U svom portfoliju ima 14 gejming studija širom sveta i zapošljava više od 800 radnika.

Glavna tržišta su mu SAD, Nemačka, Bliski istok i Severna Afrika, zatim Francuska i Kanada. Sedište švedske kompanije je u Stokholmu, a "Stillfront" je, inače, javno izlistan na "Nasdaq First North Premier Growth Marketu".

Prema pisanju Poslovnog dnevnika, priča o Nanobitu i dvojici njegovih osnivača, Alanu Sumini i Zoranu Vučiniću, može se svrstati u najuspešnije hrvatske priče u poslednjih pet godina.

Počela je, kako kažu, "romantično" i bez kapitala, tek sa dva računara, idejom i voljom za globalnim uspehom u vrlo kompetitivnoj branši - industriji mobilnih igara.

Gradili su je punih 12 godina i stigli do 125 visokoobrazovanih radnika, njihove igre su ukupno preuzete više od 145 miliona puta, a na mesečnom nivou - igra ih više od 10 miliona aktivnih igrača širom sveta.

Video: Spasavanje biznisa: Bordel pretvorio u bar na plaži sa specijalnim uslovima zbog korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>