• 0

Srbija poželjna za investiranje: 97% vlasnika nekretnina nema strah da će izgubiti nepokretnost

Nakon sprovedenih reformi i digitalizacije katastra, podignut je nivo transparentnosti i pouzdanosti informacija o vlasništvu nad nekretninama

  • 0
stan

Potražnja je najveća za stanovima do 50 kvadrata / Foto: Pixabay

Srbija je zauzela visoko deseto mesto u Evropi, a 14. u svetu kada je u pitanju sigurnost vlasništva i nalazi se ispred Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije i SAD, pokazuje "Globalni indeks sigurnosti vlasništva nad nepokretnostima", urađen prema novoj Prindeks listi za 2020. godinu.

Istraživanje je rezultat rada organizacija "Global Land Alliance" i Instituta "Overseas Development Institute", uz podršku Odeljenja za međunarodni razvoj Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i mreže eksperata "Omidyar", saopštio je Republički geodetski zavod.

Rezultati istraživanja pokazuju da čak 97 odsto vlasnika nekretnina u Srbiji oseća sigurnost da neće mimo svoje volje izgubiti nepokretnost, a sigurnost vlasništva nad nekretninama predstavlja kamen temeljac ekonomskog i društvenog razvoja.

Nakon sprovedenih reformi i digitalizacije katastra, podignut je nivo transparentnosti i pouzdanosti informacija o vlasništvu nad nekretninama i to je najvažniji razlog zbog kog se vlasnici nekretnina u Srbiji osećaju sigurnim, navodi se u saopštenju.

Tako visoko poverenje u sigurnost vlasništva rezultat je reformi koje sprovodi Republički geodetski zavod uz podršku Svetske banke, kroz projekat "Unapređenje zemljišne administracije". Visoko pozicioniranje Srbije na listi Prindeks, ispred velikih ekonomija kao što su Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Rusija i SAD, široko otvora vrata za bezbedno investiranje u nepokretnosti u Srbiji.

Posebno je značajan rezultat istraživanja da se žene u Srbiji osećaju gotovo potpuno jednako sigurno u svoje vlasništvo kao i muškarci, što ukazuje da su i mere koje je Republički geodetski zavod sproveo sa ciljem unapređenja rodne ravnopravnosti, takođe ostvarile efekat.

RGZ podseća i da je, nedavno, Republika Srbija dobila priznanje Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija za lidersku poziciju u regionu Zapadnog Balkana u rodnoj ravnopravnosti, u oblasti vlasništva nad zemljištem. Srbija se našla i među prvih 10 zemalja za implementaciju Integrisanog okvira za upravljanje geoprostornim podacima, čime je zaslužila priznanje Ujedinjenih nacija.

Istraživanje Prindeks dodatno pokazuje da će u narednom periodu biti potrebno preciznije urediti i oblast rentiranja nepokretnosti, jer se osobe koje iznajmljuju nekretnine osećaju nesigurno. Svojim aktivnostima RGZ je svrstao Srbiju u visoko poželjne zemlje za investiranje, a građanima omogućio efikasno i pouzdanoostvarivanje usluga u oblasti vlasništva nad imovinom, navodi se u saopštenju.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>