• 0

Pandemijski nokaut: Hindu hramovi počeli da monetizuju zlato posvećeno bogovima

Ovako stoje stvari kada je reč o posedovanju zlata u Indiji: 3% su rezerve u bankama, 16 odsto je u hramovima, a čak 81 procenat u domaćinstvima širom zemlje

  • 0
hindu hram, indija

Hinduistički hram u Indiji / Foto: Pixabay

Indijci zajedno poseduju najveću privatnu zalihu zlata na svetu, a verski sledbenici već dugo doniraju zlato hramovima, često u čast božanstvima povezanim sa određenim hramovima.

Tokom vekova, to je dovelo do toga da 3 miliona verskih kuća u zemlji postanu neki od najvećih svetskih posednika plemenitog metala. Ali, sada su indijski hramovi, mesecima zatvoreni zbog pandemije i lišeni donacija, primorani da razmotre odlaganje svojih zaliha zlata kod banaka, kako bi platili održavanje i isplatili zarade.

U hinduističkim hramovima nalazi se čak 4.000 tona plemenitog metala, prema Svetskom savetu za zlato, a njima upravljaju fondovi koje je ovlastila država da deluju u ime božanstva. Odbor "Travancore Devaswom" je prvi put odlučilo da neka svoja blaga položi kao depozit kod banaka koje plaćaju kamate na zlatne depozite različitih rokova, kako bi prikupili sredstva i isplatili zarade.

"Travancore Trust" troši oko 6,8 miliona USD svakog meseca na plate i druge troškove. Taj fond, inače, upravlja 1.248 hramova. Nastoji da monetizuje oko tonu zlata, a iza svega stoji Vlada Indije. Očekuje da će zaraditi kamate od oko 100 miliona indijske rupije, što je 1,3 miliona USD.

Ovako stoje stvari kada je reč o posedovanju zlata u Indiji: 3% su rezerve u bankama, 16 odsto je u hramovima, a čak 81 procenat u domaćinstvima širom zemlje. Zlato je emocionalna investicija za Indijce, a više zlata na tržištu znači da Vlada neće morati mnogo da uvozi, čuvajući vrednost indijske rupije.

Indija je uvezla 2019. godine ukupno 647 tona zlata, od čega se oko 60% koristi za izradu nakita koji se često daje kao venčani poklon. Iako "UBS Group AG" predviđa da bi potražnja za zlatom mogla da padne za više od trećine u ovoj godini, jer milioni građana ostaju bez posla zbog pandemije, vlasti bi mogle da usmere štednju domaćinstava ka produktivnijoj upotrebi, ako mogu nagovoriti ljude da recikliraju zlato.

Video: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>