• 10

Srbija dobila ogromnu konkurenciju: Rusi hoće da kopaju litijum, kažu da žele da budu najbolji

Srbija dobija sve veću konkurenciju

  • 10
Litijum

Foto: Shutterstock

Ruski nuklearni gigant Rosatom očekuje da će posedovati 20% tržišta litijuma do 2030. godine.

Uranium One, filijala ruske državne kompanije za nuklearnu energiju Rosatom, planira da započne proizvodnju litijuma do 2023. godine. Kompanija cilja na obim između 9% i 10% svetskog tržišta do 2030. godine.

- Razmatramo kupovinu sirovinskih sredstava i u inostranstvu kako bismo se integrisali u globalne lance snabdevanja finalnim proizvodima, poput baterija sa lokalizovanom proizvodnjom u Rusiji - rekao je Sergej Polgorodnik, generalni direktor Joint Stock.

Uranium One je aktivno tražio litijumske legure u poslednjih godinu dana.

U oktobru je potpisao memorandum o razumevanju sa jednom kanadskom kompanijom o sticanju udela od 51% na projektu kopanja litijuma u rudniku u severnom Čileu. Imovina pokriva dozvolu od 46.200 hektara u jednom od najkvalitetnijih i najvećih izvora belog metala na svetu, koji je postao nezamenjiva komponenta baterija koje se koriste u visokotehnološkim uređajima i električnim vozilima.

Čileanska Atakama, dom vodećih proizvođača litijuma Albemarle i SKM, čini oko jedne trećine svetskih zaliha metala za baterije. U decembru 2019. godine, Uranium One započeo je razgovore sa još jednom grupom, odnosno australijskim Prospect Resources o kupovini udela u kompaniji Arkadia, odnosno rudnika litijuma u Zimbabveu.

Zimbabve gura litijum kao glavni adut za privlačenje investitora, jer se čini da će do 2022. godine obezbediti 10% svetskih potreba. Zemlja je trenutno peti najveći globalni proizvođač belog metala.

Inače, Srbija raspolaže najvećim zalihama litijuma u Evropi a potencijali za primenu litijumskih baterija u svetu su ogromni. Litijum spada u najtraženije alkalne metale i sirovine na svetu. Taj značaj duguje zapravo rastu u elektroindustriji i značajnom padu cena komponenata za proizvodnju obnovljive energije.

Mi smo bili na samim bušotinama, pogledajte kako se vadi litijum u srpskim selima:

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    20. septembar 2020 | 12:29

    Ameri neka dodju da Sav uranium pokupe sto su GA sejali po Srbiji

  • Dejan

    20. septembar 2020 | 12:23

    Ne treba nam neki ko ce da iznosi rudno bogatstvo Srbije. Nama treba i to doduse znaju ljudi sa vlasti i to je u planu investitor koji bi otvorio fabriku za baterije... Fabrika za elektricna vozila...

  • 🇷🇸❤️🇷🇺

    20. septembar 2020 | 12:13

    Ako moramo sa nekim raditi onda je bolje sa rusima i kinezima, nego sa evropom i zapadom. Zbog litijuma će sada biti otimačina izmedju istoka i zapada, što već vidimo da nas Amerika privlači sebi i menja politiku prema Srbiji. Šta god bilo, braća su braća, nadam se u njihovu pomoć da će mo izvući najbolje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>