• 0

5 važnih tema koje su naši ministri spremili za američki moćni DFC

"Taj dolazak nije samo realizacija sporazuma iz Vašingtona već i garancija da će se dogovoreni infrastrukturni projekti realizovati"

  • 0
Biznis akademija, link group

Foto: LINKgroup

Biznis akademija, link group

Foto: LINKgroup

 

U Beograd danas stižu predstavnici američke Međunarodne razvojne finansijske korporacija (DFC), a prvi sastanci biće u utorak, čime će početi i konkretna realizacija sporazuma koji je 4. septembra potpisan u Vašingtonu. Predsavnici vlade, ali i resorna ministarstva razgovaraće sa delegacijom o jeftinim kreditima, garantnoj šemi, projektu Srbija 2025, autoputu, finansiranju velikih projekata.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će na predstojećim sastancima sa visokom delegacijom DFC-a, koja danas dolazi u Beograd, predstaviti naše projekte za finansiranje, sa posebnim naglaskom na program Srbija "2025".

Osim infrastrukturnih projekata, kaže Mali, predmet njihovog interesovanja su mikro, mala i srednja preduzeća, žensko preduzetništvo, kao i poljoprivreda.

- Verujem da ćemo u narednih nekoliko dana konkretizovati dogovor o otvaranju njihove kancelarije u Beogradu, što će biti odličan signal za investitore iz celog sveta - rekao je ministar Mali Tanjugu.

Ističe da je ovo početak implementacije Vašingtonskog sporazuma, koji je potpisan pre malo više od dve nedelje, kao i da to najbolje govori o važnosti koju Srbija i pomenuti sporazum imaju za SAD.

U Ministarstvu finansija kažu da će se sa DFC-om razgovarati o novoj garantnoj šemi koja bi se radila sa DFC-om, finansiranju velikih projekata iz programa Srbija 2025, razvojnom finansiranju i drugim temama.

Posetimo, na pitanje Telegraf Biznisa o projektu Srbija 2025, i planu njegove realizacije, ministar finansija je objasnio da je reč o strateški važnom projektu od koga država neće odustati. 

Mihajlovićeva o gradnji 267 kilometara puta

 

DFC

Foto: Shutterstock, U.S. International Development Finance Corporation

Potpredsednica vlada i ministarka građevine Zorana Mihajlović najavila da će se u sredu sastati sa visokom delegacijom američke inansijske korporacije, koja danas dolazi u Beograd, kao i da će plaftorma za te razgovore biti sporazum iz Vašingtona i oko 3,7 milijardi evra investicija u izgradnju autoputeva i pruga za povezivanje Beograda i Prištine.

Mihajlović u izjavi za Tanjug otkriva da će se sa DFC-om razgovarati o povezivanju sa Prištinom na ukupno četiri putna pravca u dužini od 267 kilometara.

To su izgradnja autoputa Niš - Merdare - Priština, dugog 100 kilometara, izgradnja autoputa Bujanovac - Končulj - Gnjilane - Štrpce od 78 kilometara, zatim brza saobraćajnica Raška - Jarinje - Kosovska Mitrovica na 61 kilometar, kao i rehabilitacija puta Ribariće - Brnjak - Zubin Potok u dužini od 28 kilometara.

Procenjuje se da će za te projekte biti potrebno između 2,18 i 2,73 milijardi evra.

Mihajlović ističe da će u fokusu biti nastavak finansiranja autoputa od Niša do Merdara i Prištine, za šta treba obezbediti još više od 750 miliona evra, kao i izgradnja pruge na tom pravcu.

- Putevi i pruge za povezivanje Beograda i Prištine je naša osnovna platforma, a sigurno da ćemo razgovarati i finansiranju regionalnih projekata, kao i o ženskom preduzetništvu - rekla je Mihajlović.

Kada je reč o železničkom povezivanju, predviđeni projekti za razgovor su pruga Beograd - Niš u dužini od 240 km, za koji su u toku pripremne projktne aktivnosti sa kineskim partnerima (CRBC), a vrednost je oko 2,1 milijardi evra. Takođe, planirano je da se radi pruga Doljevac - Kuršumlija - Merdare od 87 km, za šta je potrebno oko 980 miliona evra.

Zatim, u planu je i pravac Meradare-Priština u dužini od 43 km ukoliko se na tom delu bude gradila nova pruga od Merdara-preko Prilužja do Prištine (jer od izlaza iz tunela Merdare nedostaje pruga). Takođe, pruga Priština-Kosovo Pole-Ðeneral Janković-granica sa Severnom Makedonojom od 70,8 km.

Mihajlović podseća da je za prvu deonicu autoputa od Niša do Pločnika u dužini od 33 km obezbeđeno finansiranje i da će tender biti objavljen krajem oktobra, a da će radovi početi sledeće godine. Ta deonica je vredna 225 miliona evra.

Navodi da će će se sa DFC-om pregovarati o finansiranju druge deoice od Pločnika do Merdara i dalje ka Prištini, kao i da je ukupna vrednost celom autoputa oko milijardu evra, tako da je potrebno obezbediti dodatnih više od 750 miliona evra.

Napomenula je da tek treba da se završi projektno - tehnička dokumentacija. Kada je u pitanju pruga, Mihajlović kaže da je na delu od Niša do Merdara prosečna brzina svega 30 do 30 km na sat i da i tu treba završiti dokumentaciju i videti stanje pruge od Merdara do Prištine.

Mihajlović ističe da će te investicije dati impuls razvoju celog regiona. Kaže da će se razgovarati i o otvaranju aviolinije između Beograda i Prištine i da će naša strana učiniti sve da na njoj leti Er Srbija a ne druge aviokompanije. Ministarka ističe da u Srbiju ne dolazi samo DFC već i američka vlada, s obzirom da je taj fond deo američke vlade.

Taj dolazak nije samo realizacija sporazuma iz Vašingtona već i garancija da će se dogovoreni infrastrukturni projekti realizovati, rekla je Mihajlović i istakla da sve to predstavlja mogućnost da se poveća stabilnost celog regiogna. Kako kaže, dolazak DFC-a i američke vlade je prekretnica u u bilateralnim odnosima Srbije i SAD i novi impuls u razvijanju tih odnosa, koji su "nekada bili gore nekada dole".

- Cilj je da konačno stavimo ekonomiju ispred svih drugih priča koje su postojale i sada postoje. Naravno da ne možemo da zaboravimo prošlost, ali moramo da se razvijamo i da bi naš narod ostao da živi na KiM i da bismo mi kao region išli napred. Nama je potebna ova vrsta investicija i to od jedne od najjačih sila sveta, a to je SAD - naglasila je Mihajlović.

Video: Dobra vest iz Amerike: Otvoreni pregovori da DFC otvori kancekariju u Beogradu

(Telegaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>