• 0

Građani, učestvujte u pošumljavanju Beograda: Grad u narednih 10 dana pokreće aplikaciju "Moje drvo"

Svako može da izabere stablo i da plati preko računa za mobilni telefon sadnicu za mesto koje želi - objasnio je Goran Vesić

  • 0
BEOGRAD IZLETISTA POLICIJSKI CAS

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da Beograd u narednih deset dana pokreće aplikaciju za android telefone "Moje drvo", kako bi se omogućilo svim građankama i građanima Beograda da učestvuju u pošumljavanju glavnog grada.

- Gradska aplikacija Moje drvo je android aplikacija koja omogućava da svaki građanin pronađe mesto na kome je grad planirao da sadi drveće tokom godine, a sadimo oko šest hiljada stabala godišnje. Svako može da izabere stablo i da plati preko računa za mobilni telefon sadnicu za mesto koje želi - naveo je Vesić za RTS.

On je rekao da će potom, kada drvo bude zasađeno, pored njega stajati natpis ko je donirao sadnju.

Tako svaki građanin može da ima svoje drvo i da pruži konkretan doprinos da grad bude zeleniji.

- Nadam se da će ovu aplikaciju koristiti i kompanije koji bi, recimo za Novu godinu, umesto poklona poslovnim partnerima koji se često prave tako da je zbog njihove izrade seku stabla sada mogle da kupe svojim partnerima drvo - rekao je Vesić.

On je dodao da će grad u narednih deset dana predstaviti aplikaciju koja će početi da radi i da se to poklapa sa 1. oktobrom, kada pocinje sezona jesenje sadnje.

- Danas je oko 16 odsto površine Beograda pod zelenim površinama što je jedan odsto više nego 2012. godine. Od 2011. godine do danas pošumljeno je oko 900 hektara novih zelenih površina u Beogradu. Trenutno Beograd ima oko 60 000 stabala na tri hiljade hektara zelenih površina kojima upravlja JKP Zelenilo Beograd je za šest godina zasidilo je 36 808 stabala, a ove godine do juna skoro tri hiljade novih stabala - podsetio je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da su duž ulica sa frekvetnim saobracajem, kao što su bulevari Mihajla Pupina, Oslobodenja i Vojvode Mišića kao i na ulicama Ušće i Radnička urađeni zeleni zidovi dužine 1.572 metara, a postavljeno je 4 578 saksija sa cvećem.

- Poslednje četiri godine samo u najužem centru grada na Trgu republike, Obilićevom, Kosančićevom i Topličinom vencu, u ulicama Kralja Petra, Karadorđeva, Balkanska i Vuka Karadžića, na Savskom trgu, na platou ispred Doma omladine i na Beogradu na vodi zasađeno je 655 novih stabala - rekao je Vesić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>