• 4

Posle otkrivanja najveće bankarske tajne, potop na berzama: Akcije na dvadesetdvogodišnjem minimumu

Otkrivene bankarske tajne

  • 4
Pranje novca, banke, biznis, pare

Foto: Shutterstock

Posle vesti da su decenijama pomagale u pranju novca, banke masovno gube na vrednosti.

Akcije HSBC i Standard Čarterda pale su na najniži nivo od 1998, posle izveštaja da su i one, pored Barkliz i Dojče banke, skoro dve decnije prebacivale velike sume navodno nelegalnih sredstava uprkos upozorenjima na poreklo novca.

Podsetimo, mediji su objavili članke zasnovane na procurelim izveštajima o sumnjivim aktivnostima (SAR) banaka i drugih finansijskih kompanija podnetim Mreži za praćenje finansijskog kriminala Ministarstva finansija SAD (FinCen).

Akcije HSBC-a su pale u Londonu za čak 3,6 posto, na najniži nivo od azijske valutne krize 1998. godine, a od početka godine se njihova vrednost gotovo prepolovila. Standard Čarterd banka je takođe pala 3,6 procenata, spustivši se na najniži nivo u poslednje 22 godine u svetlu opšte rasprodaje na berzi, oborivši indeks evropskih banaka za 4 odsto.

Prisetimo se, BazFid je došao u posed više od 2.100 SAR dokumenta, koji sami po sebi nisu nužno dokaz nedela, i podelio ih sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ) i drugim medijima.

Najviše izveštaja o sumnjivim keš transakcijama odnosi se na Dojče banku, čije su se akcije odmah stropoštale za 5,2 procenta.

HSBC i Standard Čarterd su, pored ostalih globalnih banaka, u poslednjih nekoliko godina platile milijarde dolara kazni zbog kršenja američkih sankcija prema Iranu i propisa za borbu protiv pranja novca. U dosijeima FinCen-a nalaze se informacije o transakcijama vrednim više od dva biliona dolara u periodu između 1999. i 2017. godine, koje su odeljenja za internu reviziju finansijskih institucija označila kao sumnjive.

Prema SAR izveštajima, banke su često vršile transfere za kompanije registrovane u ofšor rajevima, poput britanskih Devčanskih ostrva, ne znajući krajnjeg vlasnika računa, dodaje se u tekstu. Dodatno, navodi se, mnoge vlade su ćutale na to.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>