• 0

DFC otvara vrata radnicima iz Srbije: Amerikanci hoće da pariraju kineskim ulagačima

DFC donosi novi impuls za investicije i više radnih mesta

  • 0
posao Foto: Pixabay

- Dolazak Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) na Zapadni Balkan, sa sedištem u Beogradu, daće novi impuls za investicije na području celog regiona, posebno u Srbiji, i doneće više radnih mesta - ocenjuje direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS), Miladin Kovačević.

On, takođe, smatra da američke investicije pokazuju da se Zapadni Balkan, posle decenija ekonomskog zapostavljanja, sada tretira kao područje kompeticija velikih svetskih finanskijskih korporacija.

- Prva faza investicija se odnosi na infrastrukturu, reč je o krupnim projektima, kao što je auto-put koji bi išao od Niša preko Merdara i Prištine i omogućio izlazak na jadransku obalu kod Drača. Tu je i železnička pruga koja bi išla od Prištine preko Merdara i izlazila na Koridor 10 koji bi, takođe, mogao biti finansiran preko DFC - rekao je Kovačević.

Naglasio je da će DFC podržati nove investicije u sektorima kao što su poljoprivreda, industrija, energetika, zdravstvo i da će sve oblasti privrede na taj način biti podstaknute u daljem razvoju i rastu. Kako kaže, na taj način ova korporacija podstiče i pomaže stvaranje uslova za nastavak industrijalizacije i oporavak ekonomija na ZB.

- Nisu sve ekonomije Zapadnog Balkana u istoj fazi razvoja, ali je ovaj region bio zapostavljen dugi niz godina, a dolazak DFC pokazuje da se sada kotira kao područje kompeticija kapitala velikih finansijskih korporacija i tržišta. To je nova američka politika prema ulaganjima sa ciljem da parira kineskim investicijama - naveo je Kovačević.

On je ukazao da DFC podržava projekte privatnog kapitala i napominje da su takve investicije na Zapadnom Balkanu bile oskudne prethodnih decenija. Srbija je u tome prednjačila od 2015. godine kada je ušla u ubrzani investicioni ciklus, a dolazak DFC će učiniti izvesnijim nastavak rasta tog ciklusa.

Video: Naša sećanja, naši ukusi, naši proizvodi, naša Srbija: Ovo je čuvarkuća garancija kvaliteta

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>