• 0

Gigant zarađuje samo od teretnih aviona: U planu ukidanje 22.000 radnih mesta

U ovom korona "brodolomu" nije oštećena samo Lufthanza, već i njene sestrinske kompanije: Jurovings, Svis erlajns, Ostrijan erlajns i Brisel erlajns

  • 0
lufthanza

Lufthanza / Foto: Pixabay

Nemačka avio-kompanija "Lufthanza" je, uprkos državnoj pomoći, teško pogođena aktuelnom korona krizom, što znači da će biti ukinuto još radnih mesta.

Kompanija sada kao prioritet navodi mere štednje i iz saobraćaja povlači više aviona nego što je bio plan, a razlog za to je sporiji oporavak avio-saobraćaja, budući da virus i dalje hara svetom.

Od flote koja je brojala oko 760 avona, ostaje prizemljeno barem 150 letelica. Tu je i najveći putnički avion na svetu - A380, koji će biti izbačeni iz upotrebe, ukoliko proizvođač Erbas ne bude hteo da ih primi nazad.

Karsten Špor, izvršni direktor Lufthanze, najavio je ukidanje više od 22.000 radnih mesta, kako bi se smanjili troškovi kompanije u narednom periodu. U dogovoru sa sindikatima, broj tehnoloških viškova bi trebalo da bude ograničen.

U ovom brodolomu nije oštećena samo Lufthanza, već i njene sestrinske kompanije: Jurovings, Svis erlajns, Ostrijan erlajns i Brisel erlajns. Tamo trenutno još samo teretni avioni donose zaradu. Prema podacima Uprave, nemački gigant mesečno ostane bez 500 miliona evra likvidnih sredstava.

U ovom trenutku Lufthanza broji 10.000 ljudi manje nego početkom godine, i sada ih ima ukupno 128 hiljada. Kao što je bilo očekivano, otkaze su, pre svega, dobili radnici iz inostranstva.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>