• 0
 ≫ 

Šta pokazuju nove cifre iz Nemačke? Ima li mesta optimizmu?

 ≫ 

Kasa će ipak, ostati u minusu

  • 0
Zaštitne maske Nemačka koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Pad nemačke privrede biće ove godine manji nego što se ranije predviđalo i iznosiće 5,2 procenta, prema najnovijoj prognozi ekonomskog instituta IFO.

Istraživači instituta sa sedištem u Minhenu su letos predviđali pad bruto domaćeg proizvoda od 6,7 odsto u 2020.godini, podseća IFO u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

- Pad u drugom kvartalu bio je manji nego što smo se pribojavali, a trenutni oporavak je bolji od očekivanja - kaže Timo Volmershojzer, šef sektora za prognoze u tom institutu.

Istovremeno, IFO je revidirao naniže projekciju rasta BDP- za iduću godinu na 5,1 odsto umesto prvobitno predviđene stope od 6,4 procenta. Za 2022. godinu, prognozira rast od 1,7 procenata.

- Stepen neizvesnosti u našim prognozama je ogroman, jer niko ne zna kako će se pandemija korona virusa razvijati, da li će biti ''tvrdog'' Bregzita, i da li će se rešiti situacija s trgovinskim ratovima - navodi Volmershojzer.

Broj nezaposlenih će, prema proceni instituta, porasti sa prosečnih 2,3 miliona prošle godine na 2,7 miliona ove godine. Dogodine će se spustiti na 2,6 miliona, a zatim na 20 miliona nezaposlenih 2022.

Procentualno, nezaposlenost će porasti sa 5 na 5,9 procenata ove godine, naredne će se blago smanjiti na 5,7 odsto, a 2022. godine će opasti na 5,5 procenata. Suficit državnog budžeta Nemačke iz 2019. godine, od 52,5 milijardi evra potonuće na minus 170,6 milijardi evra ove godine usled pada prihoda i drastičnog rast rashoda zbog paketa mera finansijske podrške privredi.

Iduće godine, budžetski deficit će iznositi 86,9 milijardi evra. Nemačka državna kasa će i 2022, prema projekciji IFO instituta, ostati u minusu od 68,4 milijarde evra. Oštro kritikovani suficit tekućeg računa Nemačke (izvoz, uvoz, usluge, transferi) takođe će opasti ove godine sa 244 milijarde evra na 215,4 milijarde, jer će izvoz pasti mnogo više od uvoza.

Međutim, ovaj suficit će sledeće godine ponovo porasti na 276,2 milijarde evra, a 2022. će dostići 290,1 milijardi evra, procenjuje IFO.

Drzave koje imaju dvocifren pad BDP, Biznis, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>