• 2
 ≫ 

Sve više kompanija uvodi plaćeno menstrualno odsustvo. U Japanu, žene imaju čak 3 dana mesečno

 ≫ 

Ipak, mnoge pripadnice lepšeg pola se libe da iskoriste tu mogućnost, kako ne bi bile stigmatizovane

  • 2
menstrualna čašica Menstrualna čašica / Foto: Pixabay

U drugoj nedelji avgusta, Zomato, indijska firma za dostavu hrane, objavila je da sve njene radnice (uključujući transrodne zaposlene) mogu iskoristiti do 10 dana plaćenog odsustva zbog menstruacije svake godine.

U zemljama poput Japana ili Južne Koreje to je već uobičajena praksa, s tim da žene u toku jednog meseca, kada imaju menstruaciju, mogu da odsustvuju čak tri dana s posla. Iako je ova ideja Zomato kompanije pozdravljena s mnogih strana, same žene nisu sigurne u nju.

Veruju kako bi mogle biti stigmatizovane zbog odsustva, tj. da bi mogla da se preispituje njihova produktivnost na radnom mestu. Ako još neke kompanije razmišljaju o ovom potezu, trebalo bi da znaju sledeće. Najpre se suočavaju s pitanjem da li je odsustvo zarad menstruacije opravdano?

Za neke žene jeste.

Većina žena doživi određenu nelagodu prvog i/ili drugog dana, ali za 10 procenata žena bol i grčevi mogu biti jaki i onesposobljavajući. To ide dotle da mogu završiti i na infuziji. Pored grčeva u donjem delu stomaka, pridruženi simptomi uključuju tupu bol u leđima i butinama, zatim mučninu, glavobolju ili čak vrtoglavicu.

Simptomi mogu biti iscrpljujući do te mere, da smanjuju sposobnost obavljanja optimalnih funkcija na poslu i kod kuće. Dakle, iako nije možda svim ženama potreban slobodan dan, od velike je koristi da postoji ta mogućnost i da mogu da je iskoriste žene kojima je to neophodno.

Retko se otvoreno razgovara o fizičkoj nelagodnosti i bolovima koje žene imaju u vezi sa menstruacijom. Iako danas sigurno više žena govori o tome, glavni fokus je na pristupu higijenskim ulošcima, sigurnom odlaganju i alternativnim oblicima menstrualnih proizvoda.

Žene posebno treba da obrate pažnju na to koja su njihova prava Foto: Shutterstock

Kako bi izgledala dobra politika kompanije?

Budući da postoji širok spektar simptoma i razlika u težini bola tokom ciklusa, politike kompanije treba da budu fleksibilne i da ženama omoguće da odluče da li im treba slobodan dan, ili možda dva. "Inkluzivna politika" takođe treba da obezbedi fleksibilno radno vreme ili rad od kuće, za žene koje žele da rade, ali iz udobnosti svog doma.

Budući da su menstrualni ciklusi vrlo lični i privatni, neke žene oklevaju da ih pokažu, jer će tada svi znati da imaju menstruaciju. Stoga, za sprovođenje ove vrste politike unutar kompanije potrebne su osetljivost, emocionalna inteligencija i empatija. Govori se čak i o medicinskoj i savetodavnoj pomoći na poslu.

Za žene koje još uvek ne žele da dele informacije sa svima, tim za ljudske resurse može da osmisli privatni kanal za prijavljivanje menstrualnog odsustva. Male su šanse da neko zloupotrebi ovakvu politiku poslovanja, a koristi od njene primene su daleko veće.

U zemljama koje su već uvele menstrualno odsustvo, malo žena se odlučuje da ga koristi zbog straha od socijalne stigme: to odsustvo muškarci mogu doživljavati kao "znak slabosti", i čak može dovesti do nekih izgubljenih prilika ili uznemiravanja.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    22. septembar 2020 | 13:01

    Bravo , bolovi, mucnina taj osecaj koji samo mii znamoo tih prvih dan dva nisi za nista dok se ne stabilizuje sve . Bilo bi lepo da svi to uvedu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>